Кламер БГ - Новини: Риск от наводнения във водосборите на реките Искър, Марица и Места

Риск от наводнения във водосборите на реките Искър, Марица и Места

България

|
Четв, 10 Авг 2023г. 11:03ч.
Риск от наводнения във водосборите на реките Искър, Марица и Места

Министерството на екологията предупреди, че има риск от наводнения Сн. БГНЕС

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения във водосборите на реките Искър, Марица и Места. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Предупреждението е за водосбора на река Искър (река Удрина), на река Марица (река Крива) и на река Места (река Бяла Места).

Очакват се краткотрайни повишения на речните нива в горните части на водосборите на реките западно от река Янтра, планинските притоци на река Марица и в Западнобеломорски басейн, посочват от МОСВ. По-съществени ще са повишенията в планинските части на водосборите.

Времето

Прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология за днес - 10 август, показва, че през нощта облачността от запад ще се увеличава, първоначално ще е висока, но ще се вплътнява и снижава и до сутринта на места в Западна България ще превали. Ще духа слаб източен вятър. Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца.

На много места в Западна България ще има превалявания от дъжд, в отделни райони придружени с гръмотевици.

В Източна България ще има повече слънчеви часове и ще е почти без валежи. Ще продължи да духа слаб, в източната половина от страната до умерен вятър от север-североизток.

Максималните температури ще са предимно между 25° и 30°, в София - около 24°.

Над Черноморието облачността ще е променлива. На отделни места ще има слаби превалявания от дъжд. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 25° и 29°. Температурата на морската вода е 22 - 25°, на север от нос Калиакра - около 15°. Вълнението на морето ще е предимно 3 бала.

Над планините в Западна България ще преобладава облачно време с превалявания от дъжд. На отделни места ще има и гръмотевична дейност. В планините на изток облачността ще е променлива и само на отделни места ще превали. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра - около 11°.

В петък и събота ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността след обяд, почти без валежи. Ще духа слаб вятър, в западната половина от страната от северозапад, в източната - от север-североизток. Температурите слабо ще се повишат.

Условията за туризъм в планините са лоши

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Времето е мъгливо и вали дъжд. Температурите са между 10 и 15 градуса.

На Пампорово работят двата седалкови лифта, а на Боровец и Банско кабинковите лифтове. По това време на сезона работи и лифтът на Седемте рилски езера.

Планинските спасители реагираха вчера на сигнал за пострадал 70-годишен мъж при падане в района на връх Вихрен. Мъжът беше транспортиран от планинските спасители с носилка.

От ПСС са извършили успешно още две акции с пострадали туристи в планините.

Първият сигнал е за жена със съмнения за фрактура на крака в района на хижа "Мусала". Жената е била част от туристическа група. Когато спасителите пристигат на място, има още една пострадала жена с наранено коляно.

Вторият случай е за мъж със съмнения за счупен крак в долината на връх Мальовица, над хижа "Мальовица". Акцията по транспортирането му е приключила в 00:30 часа.

mediapool.bg