Кламер БГ - Новини: Минималната учителска заплата вече е 1709 лева

Минималната учителска заплата вече е 1709 лева

България

|
Четв, 10 Авг 2023г. 13:57ч.
Минималната учителска заплата вече е 1709 лева

Заплатите на учителите се повишават с 15% със задна дата - от 1 януари 2023 г. Сн. БГНЕС, архив

Учителските заплати се увеличават с 15% със задна дата. Минималната основна заплата става 1709 лева. В четвъртък беше подписан анекс към Kолективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, с който се регламентира повишението на възнагражденията. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Ръстът на заплатите влиза в сила със задна дата – от 1 януари 2023 г. До момента възнагражденията нямаше как да бъдат повишени заради липсата на държавен бюджет за тази година. След приемането на финансовия план за 2023 г. в него бяха предвидени 524 млн. лева за по-високите заплати.

"По този начин правителството гарантира националния приоритет за поддържане на ниво на учителските заплати от 125% от средното възнаграждение в страната", посочи министърът на образованието проф. Галин Цоков.

Минималната основна заплата на учителите става от 1709 лева важи и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление "Информационни и комуникационни технологии", логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1763 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1831 лв. Директорите ще получават най-малко 2082 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите - 1926 лв.

mediapool.bg