Кламер БГ - Новини: КС: Мораториумът върху правителството на Борисов беше незаконен

КС: Мораториумът върху правителството на Борисов беше незаконен

България

|
Вт, 28 Септ 2021г. 13:20ч.
КС: Мораториумът върху правителството на Борисов беше незаконен

КС: Мораториумът върху правителството на Борисов беше незаконен

Недопустимо е с решение на Народното събрание да се налагат забрани върху правомощията на останалите власти. Това обяви Конституционният съд в своето решение за мораториума, който наложи 45-ото Народно събрание върху работата на правителството на Бойко Борисов в оставка.

На 21 април парламентът наложи мораториум върху сделките и назначенията на правителството в оставка, формирано от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Депутатите наложиха изрична забрана за отдаването на концесии, теглене на дълг, продажбата на държавни и общински болници и назначенията в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие.

Една от най-сериозните последици от решението е забраната за емитиране на вътрешен дълг до назначаването на служебно правителство

Предложенията за мораториума бяха две внесени от БСП и "Изправи се! Мутри вън" (ИСМВ), но още тогава бе ясно, че това е противоконституционно решение на парламента. Отделните власти имат право да налагат забрани само в рамките на своите компетанции.

"Недопустимо е с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, на изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет изпълнява функциите си, на други държавни органи, установени от основния закон и на съдебната власт", се казва в решението на КС, което е публикувано близо пет месеца след отпадането на мораториума.

Съдът допълва, че правителство в парламентарната държава наистина е отговорно пред парламента, но това не създава за правителството статус на подчиненост.

"Сферата на вземане на важните държавни решения не е резервирана единствено за парламента като национален представителен орган; в тази сфера има място и за политическия връх на администрацията, който е правителството. Спазвайки законите, изпълнителната власт има своя запазена територия за самостоятелна функция, основана на необходимостта от пълноценно регулиране на обществените процеси", се коментира в решението на КС.

Съдът допълва, че изпълнителната власт е също толкова независима и самостоятелна, колкото и законодателната в рамките на нейните компетенции, поради което Народното събрание не може със свое решение да прегражда пълноценното осъществяване на оперативни управленски функции от страна на Министерския съвет.

В решението се напомня, че парламентът има възможност във всеки момент да постави в ход механизмите на парламентарния контрол, ако сметне, че правителството не си изпълнява задълженията добре.

"Парламентарният контрол и политическата отговорност на правителството пред парламента оказват влияние върху упражняването на изпълнителната функция на правителството, но без да премахват неговата самостоятелност или да ограничават правомощията му", уточнява съдът.

Мораториумът върху работата на Министерския съвет отпадна с встъпването в длъжност на служебното правителство. Поради това решението на КС има единствената задача да попречи на други моментни мнозинства в парламента да осъществяват незаконна намеса в действията на другите власти.

mediapool.bg