Кламер БГ - Новини: Асен Балтов съди "Пирогов"

Асен Балтов съди "Пирогов"

България

|
Вт, 28 Септ 2021г. 13:22ч.
Асен Балтов съди "Пирогов"

Асен Балтов съди

Бившият шеф на "Пирогов" проф. Асен Балтов завежда съдебен иск срещу болницата заради уволнението, което според него е политическо.

"Три са основанията за моето уволнение, като и трите са по времето, когато съм изпълнявал длъжността изпълнителен директор на "Пирогов". Накрая обаче пише, че съм уволнен като заемащ длъжността лекар, ортопед и травматолог", каза проф. Балтов пред бТВ.

Балтов бе уволнен на 13 септември, а миналата седмица новият шеф на болницата обясни, че причината за отстраняването е неспазване на етичните норми и трудовия кодекс.

Балтов обаче твърди, че не е имало случаи, в които да нарушава моралните норми: "Не съм допуснал никакви етични проблеми нито с пациентите, нито с колегите."

Проф. Асен Балтов обясни, че е излязъл в болничен заради тежка хипертонична криза, което е наложило лечение. Тя е станала дни преди подмяната на борда на "Пирогов".

"Всеки ден чувствах, че ставам по-зле. Реално съвпадна с деня, в който стана вписването в Търговския регистър на новия изпълнителен директор. Тогава вече получих много високо кръвно налягане – 240/130. Веднага ме настаниха в интензивния сектор и започна лечението. Беше необходимо три-четири дни, за да се възстановя. Психическото свръхнатоварване беше прекалено", каза Балтов.

Той разказа подробно как точно е станало уволнението му на 13 септември. По неговите думи за по-малко от един час е трябвало да отговори на шест въпроса. Те целели да покажат, че е виновен за определени неща, за да имат основание да го уволнят дисциплинарно. Тези въпроси са приложени към неговия иск, който ще бъде заведен към "Пирогов".

Сред основанията за освобождаването му е, че на длъжността изпълнителен директор е подписвал сам себе си в допълнително споразумение през 2018 г.

"Става въпрос за назначаване от длъжността началник на клиника, защото през 2018 г. направихме преструктуриране на болницата и обединихме две травматологични клиники в една. Моята длъжност като началник на Първа травматологична клиника отпадна и затова беше необходимо да бъде оставена една щатна бройка, която евентуално да заема, когато спра да изпълнявам длъжността изпълнителен директор. Докато имаш договор за управление, ти нямаш право да си назначен на щат към болницата. Това нещо първо не съм го подписал аз. Второ, това се прави задължително и е такава практиката", обясни проф. Балтов.

Балтов беше един от спряганите за кандидат-президент на ГЕРБ, но във вторник той отрече. "Не виждам смисъл на този етап пътят ми да продължи в политиката, защото всички ме познават като лекар. Бил съм такъв и докато бях изпълнителен директор, не съм преставал да лекувам. Политиката е работа за политиците", каза той.

mediapool.bg