Кламер БГ - Новини: КПКОНПИ пази в тайна чие имущество е поискала да се отнеме

КПКОНПИ пази в тайна чие имущество е поискала да се отнеме

България

|
Четв, 03 Ноем 2022г. 16:43ч.
КПКОНПИ пази в тайна чие имущество е поискала да се отнеме

Снимка: БГНЕС

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е засекретила всички свои решения за образуване на производства за отнемане на имущество. Това стана ясно в рамките на съдебно дело, заведено от организацията "Антикорупционен фонд" (АКФ). Те обжалват отказ да им бъде даден достъп до решенията.

Тези документи са засекретени като служебна тайна. Това е направено със заповед на бившия председател Пламен Георгиев през 2018 г. Той се раздели с поста си след скандал покрай имотите му, станал известен като "Апартаментгейт".

Според АКФ заповедта на Георгиев е незаконна. Причината е, че законът не позволява една информация да се пази като служебна тайна повече от шест месеца.

"Приемането на подобна заповед е скандално ограничение на правото на обществото да е информирано за дейността на един от ключовите антикорупционни органи в държавата. Тази заповед е приета и в очевидно нарушение на закона", каза Даниела Пенева, правен съветник в АКФ.

От организацията подчертават, че дейността по отнемане на незаконно имушество е най-обемната за комисията. В същото време обаче информацията за нея ограничена заради заповедта на Георгиев.

"Това е административен произвол, който може да се превърне в прецедент: институциите да последват примера на КПКОНПИ, да обявяват цялата си дейност за служебна тайна и да я скрият от обществото", казва директорът на АКФ Бойко Станкушев.

Делото срещу отказа на даване на информация все още не е приключило.

mediapool.bg