Кламер БГ - Новини: Учителят, прегазил 12-годишно дете, е пуснат срещу 1000 лв. гаранция

Учителят, прегазил 12-годишно дете, е пуснат срещу 1000 лв. гаранция

България

|
Четв, 03 Ноем 2022г. 18:07ч.
Учителят, прегазил 12-годишно дете, е пуснат срещу 1000 лв. гаранция

Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 31-годишиня учител по физическо възпитаниеПетър Димитров, който блъсна с колата си и уби на място 12-годишен велосипедист в центъра на Лясковец.

След изтичане на 24-часовата му мярка за неотклонение, той ще бъде освободен под парична гаранция от 1000 лева заради чистото му съдебно минало. Това заяви наблюдаващият прокурор Даниела Харитоновапред журналисти.

"Размерът на гаранцията е съобразен с чистото съдебно минало на дееца, пробите за алкохол и наркотици са отрицателни", посочи тя.

Назначени са експертизи, които да установят как е станала катастрофата. При огледа има спирачен път, каза наблюдаващият прокурор.

Освен това започва прокурорска проверка и на кмета на Лясковец д-р Ивелина Гецова дали с действията или бездействието си по поддръжката на уличната мрежа е допринесла за трагичния инцидент, каза окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов.

"Ако някои от тези фактори се дължи най-вече на бездействие на някое длъжностно лице, на него ще му бъде потърсена отговорност", каза Христов.

Тази вечер жителите на града излизат на протестно шествие и бдение с настояване кметът да вземе мерки за повишаване на пътната безопасност. Според жители на Лясковец трагедията се е разиграла заради липсата на улично осветление.

Трагичният инцидент стана в центъра на Лясковец в 18:30 часа в сряда. 12-годишното момче е отивало с велосипеда до близкия хранителен магазин. То е било без светлоотразителна жилетка. Мястото не е било осветено и детето е ударено от колата на учителя по физкултура.

"За съжаление една майка ще погребе детето си утре, а една друга ще оплаква живия си син цял живот", коментира майка от Люсковец пред Нова телевизия.

Общинският съветник Тодор Тодоров заяви, че нееднократно е настоявал за подобряване на градските условияи пускането на осветлението.

"Аз съм председател на комисия по бюджет и финанси. От 2019 г. сме предлагали да се осигурят средства за подмяна на уличното осветление, за осветяване на пешеходни пътеки и за изграждане на повдигнати пешеходни пътеки с цел именно превенция на безопасността на движение. Това не беше направено и затова тази година за Бюджет 2022 ние по наша инициатива заложихме 20 000 лева за 5 пешеходни повдигнати пътеки", каза Тодоров пред бТВ.

Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецовадо момента не е коментарала тежкия инцидент и липсата на осветление с мотива, че е отсъствала и все още не е запозната в детайли със случая.Тя не коментира и липсата на улично осветление.

mediapool.bg