Кламер БГ - Новини: В София вече има паметник на Нелсън Мандела

В София вече има паметник на Нелсън Мандела

България

|
Четв, 03 Ноем 2022г. 16:43ч.
В София вече има паметник на Нелсън Мандела

Сн. БГНЕС

"Винаги изглежда невъзможно. Докато не го направиш". Думите са на бележития Нелсън Мандела и са изписани на паметника му, който беше открит в четвъртък в София.

Бюстът се намира пред сградата на Полиграфия офис център на улица "Николай Ракитин" 2 в столицата. Той бе поставен там в чест на 30-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Южна Африка.

Създател на статуята е южноафриканският скулптор Зелда Страуд, а за откриването в София е получено официално съгласие от фондация "Нелсън Мандела“.

"С делото и живота си Нелсън Мандела се е превърнал в символ на борбата за правата на човека, за борбата за свобода. С откриването на този паметник не само ние можем да помним мисията и делото му, но и ще остане за следващите поколения", каза зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова, цитирана от БТА. Тя добави, че това е едно от поредица от събития, които се организират от посолствата на двете страни в България и Южна Африка, за да отбележат 30-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения.

Нелсън Мандела е първият чернокож президент в историята на Южна Африка. Преди да стане държавен глава той прекарва 27 години в затвора заради активната си борба срещу режима на апартейд (дискриминационната система, която бялото малцинство налага в Южна Африка от 1948 г. до 1994 г.). След освобождаването си Мандела води преговорите с правителството, довели до установяването на многорасова демокрация в страната през 1994 г. Той управлява Южна Африка от 1994 до 1999 г.

Мандела е носител на повече от 250 награди, включително на Нобелова награда за мир през 1993 г. България отдава почит на Мандела с орден "Георги Димитров“ още през 1986 г. - най-високото отличие в страната при предходния режим. През 2008 г. той бива награден и с орден "Стара планина".

Нелсън Мандела посвещава живота си на правата на човека и се превръща в символ на световния мир и борбата срещу неравенството. През ноември 2009 г. ООН обявява 18 юли – рождения му ден, за международен ден на Мандела в чест на неговия принос за мира по света.

Интересно е, че на Мандела е наречен и психологически феномен – Ефектът Мандела.

Ефектът Мандела се получава, когато голям брой хора вярват, че нещо се е случило, а в действителност то никога не се е. Името идва от масовия фалшив спомен, включващ много хора, които твърдят, че си спомнят Нелсън Мандела, умиращ в затвора през 80-те години на миналия век.

mediapool.bg