Кламер БГ - Новини: КНСБ се разграничила от уволнената сестра заради протестите и други нарушения на синдикалния устав

КНСБ се разграничила от уволнената сестра заради протестите и други нарушения на синдикалния устав

България

|
Вт, 06 Авг 2019г. 15:38ч.
КНСБ се разграничила от уволнената сестра заради протестите и други нарушения на синдикалния устав

Уволнената от болница “Токуда“ лидерка на протеста на медицинските сестри Мая Илиева е нарушила на няколко пъти устава на собствения си синдикат и затова той ясно се е разграничил от нея. Това става ясно от декларация на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

Според изпълнителния съвет на федерацията протестните действия, организирани от Илиева през пролетта, са в нарушение на устава на организацията. “Освен това тя участва в регистрацията на организация с нестопанска цел с идеята да придобие право на представителна синдикална организация. А според устава на федерацията основен член не може да членува в други национални и регионални организации“, заявиха от синдиката във вторник.

По данни на синдиката медицинската сестра е член на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ от 2012 г. “Всички дела, които тя води през това време, повечето от които лични, са със съдействието на юриста на федерацията. През целия период Илиева е получавала помощ от служителите на федерацията при срещите и преговорите с работодателя за сключване на колективен трудов договор“, казаха от КНСБ.

От Федерацията на синдикатите в здравеопазването заявяват, че ръководената от Мая Илиева организация е имала 70 членове, които се “стопяват“ до 8. Целта й е била да се ползва закрила при уволнение по чл.333, ал. 3 от Кодекса на труда.

От синдиката твърдят, че са подкрепили “справедливите искания за достойни заплати на професионалистите по здравни грижи в цялата страна”.

“Още на 12 май 2018 година КНСБ участва активно в протеста на медицинските специалисти в София, на който над 5000 специалисти по здравни грижи поискаха по-високи заплати. Малко по-късно, благодарение на усилията на федерацията бяха увеличени

минималните начални работни заплати до 900 лева за медицински сестри и 1200 лева за лекари и фармацевти, съгласно подписаният през 2018 г. Колективен трудов договор в отрасъл “Здравеопазване“, допълват от синдиката.

mediapool.bg