Кламер БГ - Новини: Йоан Павел Втори докато е архиепископ е знаел за случаи на сексуално насилие

Йоан Павел Втори докато е архиепископ е знаел за случаи на сексуално насилие

Свят

|
Вт, 07 Март 2023г. 17:58ч.
Йоан Павел Втори докато е архиепископ е знаел за случаи на сексуално насилие

Йоан Павел Втори докато е архиепископ е знаел за случаи на сексуално насилие

Папа Йоан Павел Втори е знаел за случаи на сексуално насилие над деца, извършвано от подчинени на него свещеници, и е правил опити да ги прикрие, докато е бил архиепископ в родната си Полша. Това се твърди в репортаж на местна новинарска телевизия, цитиран от Асошиейтед прес.

В материала, който беше излъчен снощи от полския канал Те Фау Ен 24, се посочват имената на трима свещеници, които през 70-те години бъдещият папа, известен по това време като архиепископ Карол Войтила, е преместил в други епархии - единия от които в Австрия - след като са били обвинени в сексуално насилие над непълнолетни. Журналистическото разследване е разкрило, че двама от свещениците впоследствие са лежали в затвора за посегателствата.

Войтила беше архиепископ на Краков от 1964 до 1978 г., когато бе избран за папа Йоан Павел Втори. Той почина през 2005 г., а през 2014 г. беше обявен за светец по ускорена процедура.

Те Фау Ен 24 цитира документи на тайните служби на комунистическа Полша, които са опитвали да дискредитират Католическата църква и са имали свои информатори в редовете ѝ. Журналистът Марчин Гутовски, който е автор на разследването, е разговарял и с редица жертви и с човек, който заявява, че през 70-те години е уведомил Войтила за насилието, извършено от единия от свещениците.

Телевизионният канал цитира и писмо, което Войтила е написал до архиепископа на Виена, в което му препоръчва да вземе в епархията си свещеника Болеслав Садуш. В него Войтила не споменава, че Садуш е обвинен в сексуално малтретиране на малки момчета. Впоследствие Садуш става епархийски свещеник в Австрия.

Разследването на Те Фау Ен 24 заключава, че няма съмнение, че Войтила е знаел за насилието на свещеници в архидиоцеза си и се е опитал да го прикрие.

Репортажът на телевизионния канал предизвика бурни реакции в Полша. Някои наблюдатели го заклеймиха като опит на леви сили да унищожат паметта за Йоан Павел Втори, а други настояха Католическата църква да разкрие истината.

Избирането на Войтила за папа през 1978 г. стана катализатор за това народът на католическа Полша да се противопостави открито на комунистическата система и впоследствие да я свали, отбелязва АП.

mediapool.bg