Кламер БГ - Новини: Швейцария няма да изнася оръжия за Украйна

Швейцария няма да изнася оръжия за Украйна

Свят

|
Ср, 08 Март 2023г. 13:01ч.
Швейцария няма да изнася оръжия за Украйна

Швейцария няма да изнася оръжия за Украйна

Швейцария няма да позволява износа на свои оръжия за Украйна и не предвижда промяна в подхода си, каза президентът на страната Ален Берсе, позовавайки се на неутралитета на страната си, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Швейцария забранява реекспорта на швейцарско оръжие за държави, които са във война, но въпросът за дългогодишната традиция на неутралитет на страната започна да се обсъжда след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 година. Президентът заяви, че не е възможно в Швейцария да се води дискусията за износа на оръжия за Украйна при настоящата правна рамка на страната.

В края на февруари Германия поиска от германския производител на оръжие Rheinmetall да опита да купи стари швейцарски танкове Leopard, като гарантира, че те няма да бъдат прехвърлени на Украйна.

Швейцария се придържа към икономическите санкции на ЕС срещу Русия, но досега не е проявявала гъвкавост по отношение на военния си неутралитет. Според швейцарския президент икономическите санкции са напълно съвместими с неутралитета на страната.

Въпреки натиска от западните партньори, Швейцария досега отказваше да разреши на страните, които притежават оръжия, произведени в Швейцария, за реекспорт в опустошената от войната Украйна. Досега са отхвърлени подобни искания от Германия, Испания и Дания.

В швейцарския парламент има няколко инициативи за облекчаване на правилата за реекспорт, но до вземане на решение вероятно ще се стигне след месеци.

mediapool.bg