Кламер БГ - Новини: Марк Рюте пое НАТО от Столтенберг с призив за повече средства и помощ за Украйна

Марк Рюте пое НАТО от Столтенберг с призив за повече средства и помощ за Украйна

Свят

|
Вт, 01 Окт 2024г. 13:10ч.
Марк Рюте пое НАТО от Столтенберг с призив за повече средства и помощ за Украйна

Рюте поема поста от Столтенберг, сн. ЕПАДосегашният генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг предаде тази сутрин на своя приемник Марк Рюте чукчето на председателя на Северноатлантическия съвет.

На церемонията в централата на пакта в Брюксел присъстваха представители на всички държави от военнополитическия съюз, които посрещнаха Рюте и Столтенберг прави и с ръкопляскания.

"Имаме нужда от повече сили с по-добри способности, затова трябва да повишим разходите за отбрана, трябва да увеличим помощта за Украйна, пътят й към НАТО е необратим", заяви Рюте в първите си думи като ръководител на пакта.

По-рано пред журналисти той посочи, че ще работи за силна НАТО, за подкрепа за Украйна и за защитата на гражданите и ценностите на държавите от алианса.

Като най-важна задача пред НАТО той посочи Украйна и добави, че другите важни цели за пакта са повишаването на разходите за отбрана и разширяването на партньорствата, включително с държави от Далечния изток. Попитан за очакванията за бъдещата си работа на фона на предстоящите президентски избори в САЩ, Рюте заяви, че познава добре и двамата кандидати, и ще работи с когото и да било от тях.

mediapool.bg