Кламер БГ - Новини: Западни медии съобщават за украинска връзка в авариите на "Северен поток" 1 и 2

Западни медии съобщават за украинска връзка в авариите на "Северен поток" 1 и 2

Свят

|
Вт, 07 Март 2023г. 22:34ч.
Западни медии съобщават за украинска връзка в авариите на "Северен поток" 1 и 2

Западни медии съобщават за украинска връзка в авариите на

Германският вестник "Die Zeit" и американският "The New York Times" публикуваха във вторник статии за евентуална украинска връзка при взривовете на газопроводите "Северен поток" 1 и 2. Медиите се позовават на свои източници.

В статията на NYT се съобщава, че неназована "проукраинска групировка" вероятно стои зад взривовете на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" по информация на американското разузнаване. Според вестника няма данни висшето ръководство на Украйна да е намесено в акцията. Източниците на "Die Zeit" твърдят, че според германските разследващи плавателният съд, от който са взривени съоръженията, е бил нает от компания, собственост на украински граждани.

По-късно официален Киев отрече съмненията.

Високопоставения помощник на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк заяви, че Киев "няма нищо общо" с миналогодишните взривове и няма информация какво се е случило, предаде Ройтерс.

Подоляк написа в "Туитър", че "Украйна няма отношение към инцидента в Балтийско море и не разполага с информация за "проукраинска групировка".

mediapool.bg