Кламер БГ - Новини: Испания ще разположи в България 130 военни и 4 изтребителя "Eurofighter"

Испания ще разположи в България 130 военни и 4 изтребителя "Eurofighter"

България

|
Ср, 09 Фев 2022г. 13:26ч.
Испания ще разположи в България 130 военни и 4 изтребителя "Eurofighter"

Сн. БГНЕС

Испания ще разположи в България 130 военни и 4 самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II, които ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство съвместно с българските ВВС до 31 март 2022 г.

Първите испански изтребители се очаква да кацнат в авиобаза Граф Игнатиево до края на седмицата, съобщиха от МО.

Испанските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане.

Българските ВВС ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS).

Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

По-късно през годината се очаква и Нидерландия да се включи в мисията с изтребители F-35.

България продължава да разчита за охраната на въздушното си пространство само на старите съветски изтребители МиГ 29 и има системни проблеми, които се изострят и от провокациите на руски машини над Черно море.

САЩ вече изпратиха допълнителни сили в Източна Европа заради напрежението около Украйна. Близо 2000 американски войници ще бъдат изпратени в близко време в Германия и Полша, а 1000 военнослужещи на САЩ, които в момента са разположени в Германия, ще бъдат предислоцирани в Румъния.

България обаче остава извън тези планове, след като обяви, че е готова да приеме войски от партньорски страни в НАТО, но в рамките на обща батальонна бойна група, в която да е рамкова държава и домакин.

Идеята е в групата да бъдат включени и военни от други държави, които да помогнат и за преодоляването на дефицитите в българската армия.

mediapool.bg