Кламер БГ - Новини: Петков преди разпита: Написах домашното на прокуратурата и им го донесох на крака

Петков преди разпита: Написах домашното на прокуратурата и им го донесох на крака

България

|
Ср, 09 Фев 2022г. 14:16ч.
Петков преди разпита: Написах домашното на прокуратурата и им го донесох на крака

Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков е занесъл в прокуратурата папка с 19 имена на хора, за които отдавна се говори, че са замесени в престъпления. Това заяви самият той преди разпита си.

Министър-председателят беше привикан след като попитал главния прокурор Иван Гешев защо не се работи срещу определени хора. Шефът на държавното обвинение бе разчел този въпрос като знак, че Петков има данни за извършени престъпления. Като съвестен гражданин Гешев сигнализирал прокурор, който пък изпрати призовка на министър-председателя.

След разпита Петков каза, че е донесъл събрана от екипа му публична информация. Той допълни, че това са имена, които "никога не сме чули от прокуратурата".

"Една прокуратурата би трябвало да може сама да направи това домашно и сама да се самосезира по публични данни. Ако имат нужда от помощ, ето, тук съм. Сега се надявам те да направят всичките действия, след като министър-председателят им го носи на крака", заяви Петков.

Като част от списъка премиерът спомена Младен Михалев-Маджо, издирвания от години Христофорос Аманатидис-Таки, както и бившия следовател Петьо Петров, известен с прякора Еврото. През миналата година бизнесменът Илия Златанов обяви, че Петров го е изнудвал, за да му отнеме асансьорни заводи и десетки килограми злато със съдействието на висши прокурори. Бе образувана проверка, от която не последва нищо. Имената на Михалев и Аманатидис са споменавани многократно през годините. Първият живее отдавна в чужбина, за втория се предполага същото, въпреки че се води издирван по подозрения за наркотрафик.

Освен тях обаче Петков спомена и казус, който с директно засяга бившия премиер Бойко Борисов - "Мата Хари". Така лидерът на ГЕРБ нарече жената, направила снимките в спалнята му, на които се вижда чекмеджето му пълно със пачки евро и златни кюлчета. И тази тема отиде в глух коловозq след като прокуратурата се захвана с нея. Същото се случи и с "Барселонагейт" и други скандали покрай предишното управление.

"Намирам го като излишен пиар".

Така премиерът коментира привикването му в прокуратурата. По-рано президентът Румен Радев заяви, че това е форма на институционален натиск. Той заподозря, че се "търси реванш" от предишните управляващи.

Очаквайте подробности.

mediapool.bg