Кламер БГ - Новини: Големите общини ще махат печки на дърва и ще купуват електромобили за по-чист въздух

Големите общини ще махат печки на дърва и ще купуват електромобили за по-чист въздух

България

|
Ср, 09 Фев 2022г. 14:47ч.
Големите общини ще махат печки на дърва и ще купуват електромобили за по-чист въздух

Големите общини ще махат печки на дърва и ще купуват електромобили за по-чист въздух

Четирите най-големи общини в България заявиха общи усилия за подобряване на прашността на въздуха и намаляване на фините прахови частици. На среща с министъра на околната среда Борислав Сандов (ДБ) кметовете на София, Пловдив, Бургас и Варна дадоха заявка, че са готови да подменят цапащи печки от административни сгради, да облагородяват междублокови пространства, дори и да купуват електромобили за по-чист въздух на гражданите си.

За реализирането на тези дейности през тази година ще се разчита на средства предимно от държавния бюджет. В момента на финална фаза е изработването на национален механизъм, по който да се приемат и одобряват такива проекти.

Замисъл

Механизмът ще бъде финализиран веднага след приемане на държавния бюджет, а основни приоритети в него ще са подмяната на отоплителни уреди на изкопаеми горива в общински сгради - училища, детски градини, социални и културни институти, стана ясно от думите на Борислав Сандов.

Другият фокус ще е облагородяването на междублокови пространства и закупуването на електромобили за почистване и миене на публични пространства.

В срещата със Сандов взеха участие кметовете на София, Пловдив, Бургас и Варна - Йорданка Фандъкова, Здравко Димитров, Димитър Николов и Иван Портних.

"София има готовност да облагороди над 160 междублокови пространства от т.нар. "кални точки", които са източник на прах от нерегламентирано паркиране, като тази програма се изпълнява съвместно с кметовете на райони. Миналата година Столична община облагороди 57 такива пространства със собствени средства. Готови сме и със 7 проекта за подмяна на отоплението на общински сгради с екологосъобразно", посочи кметът на София Йорданка Фандъкова. Пред Mediapool от общината посочиха, че цапащи печки вероятно има в административни сгради около Нови Искър, селата около Кремиковци и др.

Фандъкова заяви още, че Столична община всяка година увеличава площите и средствата за миене на улици и ще участва в проекта за закупуване на електрическа техника за миене на улици и тротоари.

Реакции

И четирите най-големи града в България твърдят, че отчитат намаление на средногодишните концентрации на фини прахови частици (ФПЧ) в последната година.

"Данните от измервателните станции показват, че за трета поредна година София спазва нормата за средногодишна концентрация на ФПЧ. По отношение на втория показател - броят дни с превишения, за първи път през 2021 г. е регистрирано превишение само на една от станциите", обясни кметът Фандъкова. Данните са такива, но от години се знае, че София премахна станцията си от Орлов мост и я позиционира на Копитото във Витоша.

"От три години Бургас изпълнява нормата за средногодишни концентрации на всички измервателни станции, а само на една има превишение на броя дни", твърди и кметът на Бургас Димитър Николов. Той подчерта, че в Бургас има готовност да се подменят отоплителни устройства на твърдо гориво и мазут в общински сгради, както и да се облагородяват и залесяват междублокови пространства.

Община Варна пък заяви, че от 2014 г. морската столица покрива показателите за запрашеност на въздуха.

"Община Пловдив има готовност да предложи проекти, свързани с озеленяването на нови зелени площи и премахването на т. нар. "кални петна", заяви кметът Здравко Димитров. Той поясни, че общината вече е картографирала тези площи и те обхващат близо 160 хил. кв. м.

"И в момента работим по обновяване на техническата база на общинското предприятие "Чистота" и ще продължим със закупуването на съоръжения за автоматично измиване", обясни кметът на Пловдив, който посочи, че в последните 3 години измитите публични площи са увеличени с 36%.

Всички кметове обявиха своята проектна готовност и подчертаха, че финансирането от националния бюджет ще е ключово през 2022 г., в която още няма финансиране по новата Програма "Околна среда" 2022 – 2027 г. и по Плана за възстановяване и устойчивост.

mediapool.bg