Кламер БГ - Новини: Иран и Франция заговориха за нова ера в отношенията

Иран и Франция заговориха за нова ера в отношенията

Свят

|
Ср, 29 Юли 2015г. 18:54ч.
Иран и Франция заговориха за нова ера в отношенията

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс обяви при историческата си визита в Иран, че е дошло време двете страни да подобрят отношенията си. Той определи визитата си като важна след ключовото споразумение с Техеран за иранската ядрена програма по-рано този месец, предаде Асошиейтед прес.

Държавната осведомителна агенция на Иран ИРНА определи като "нова ера" в двустранните отношения визитата, която е първата на френски министър на външните работи от повече от десетилетие.

Този оптимизъм бе повторен и от президента Хасан Рохани, който каза на Фабиюс, че споразумението по ядрения въпрос може да донесе по-добри отношения с Европа, информира ИРНА.

"Техеран и Париж искат да преодолеят миналите си различия и да поемат по нов път към сътрудничество и конструктивно взаимодействие", посочи иранската агенция.

Визитата обаче бе помрачена от протест на ирански хардлайнери в Техеран, които нарекоха Фабиюс "пречка" заради твърдата френска позиция на преговорите по ядрения въпрос.

Френският дипломат бе смятан от мнозина за "лошото ченге" и дори бе обвинен от ирански хардлайнери, че е "ционистки лакей", който, както се твърди, в един момент дори е заплашил да попречи на споразумението, посочва Асошиейтед прес.

Постигнатото на 14 юли разбирателство между Иран и шестте световни сили - САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия, има за цел да ограничи ядрената програма на Техеран в замяна на отменяне на санкциите.

Фабиюс заяви, че Франция иска да види напредък в Иран. Неговата визита последва тази на първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини предишния ден. ЕС и Иран също се стремят към сближаване след споразумението по ядрения въпрос.

"Нашата цел при преговорите за ядрената програма бе да постигнем споразумение, което не само да облагодетелства Иран, Франция, света и да освободи иранците от наказанията и санкциите, и да им позволи да постигнат напредък, но и да предотврати разпространение на ядрено оръжие сред страните от региона така, че никой дори да не си помисля да има атомна бомба", посочи Фабиюс на обща пресконференция с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф.

Фабиюс съобщи, че носи покана от френския президент Франсоа Оланд за Рохани да посети Франция през ноември и че се очаква френска икономическа делегация да посети Иран в края на лятото.

Франция прие покойния ирански аятолах Рухола Хомейни при изгнанието му през 70-те години и това се отрази благотворно на икономическите отношения на Париж с Ислямската република. Френският енергиен гигант "Тотал" и автомобилните производители Рено и Пежо имаха силно присъствие в Иран, преди да се изтеглят през 2012 г. след наложените санкции заради иранската ядрена програма, отбелязва Асошиейтед прес.

Но иранските хардлайнери посочиха скандал от 80-те години като друга причина за недоволството си от визитата на френския министър. Той е свързан с доставки на заразена с вируса на ХИВ кръв, внесена от Франция по времето, когато Фабиюс бе премиер и с която бяха заразени стотици иранци, добавя АП.

mediapool.bg