Кламер БГ - Новини: Изплуваха самолетни останки от Индийския океан

Изплуваха самолетни останки от Индийския океан

Свят

|
Четв, 30 Юли 2015г. 11:54ч.
Изплуваха самолетни останки от Индийския океан

Една от най-големите мистерии в историята на авиацията е на път да бъде разплетена, след като двуметрова част от самолетно крило е изплувала в сряда вечерта на бреговете на остров Реюнион в Индийския океан. Надеждите на експертите са, че това ще помогне за разплитането на загадката около изчезването на полет MH370 на малайзийските авиолинии.

Френското Бюро за разследвания и анализи съобщи, че изследва откритата отломка заедно с малайзийските и австралийските власти, но още е прекалено рано, за да се правят заключения.

Останката е открита на източния бряг на острова при почистване на плажа. Според "Гардиън" на нея има сериен номер, което би следвало да направи идентифицирането й сравнително лесно.

Самолетът изчезна на 8 март 2014 г. по време на полет от Куала Лумпур до Пекин. Оттогава бяха претърсени десетки хиляди километри в Индийския океан, но от него не беше открита и следа. Издирването се ръководи от Австралия. На борда на самолета имаше 239 души. 152-ма от тях бяха китайци, 38 малайзийци, 7 индонезийци, 6-ма австралийци, 5-ма индийци, 4-ма французи, граждани на Канада, САЩ, Русия, Украйна, Нова Зеландия, Холандия, Тайван и двама нелегални иранци.

Малайзия е почти сигурна, че откритата на френския остров Реюнион отломка е от част от самолет на авиокомпанията "Малейжа еърлайнс", заяви малайзийски заместник министър на транспорта.

Френският експерт по въздушна сигурност Ксавие Тителман написа в акаунта си в "Туитър", че един от елементите на снимката на намерената отломка много прилича на подвижната управляваща повърхност на крилото на "Боинг-777".

Австралийските власти коментират, че намирането на останки от самолет в Индийския океан е “много важно развитие“ в търсенето на полет MH370 и е напълно възможно отломки да се стигнали до френския остров Реюнион, съобщи Франс прес.

“Това явно е много важно развитие и ако в действителност се окаже парче от MH370, може да се окаже известно успокоени за семействата на хората на борда. Остров Реюнион е много далеч от района на търсене, но това е в съответствие със свършената работа за определяне на настоящата зона за търсене, сателитната интерпретация на вероятния маршрута на самолета“, каза Уорън Трус, министър на транспорта и инфраструктурата на Австралия.

mediapool.bg