Кламер БГ - Новини: Киев обвини руснаци в криминални престъпления срещу украински военен пилот

Киев обвини руснаци в криминални престъпления срещу украински военен пилот

Свят

|
Четв, 30 Юли 2015г. 11:41ч.
Киев обвини руснаци в криминални престъпления срещу украински военен пилот

Генералната прокуратура на Украйна обвини седем високопоставени служители от Русия в криминални престъпления срещу украинския военен пилот Надежда Савченко, пише руският в. "Новая газета", цитиран от БТА.

В южната Ростовска област на Русия започват предварителни изслушвания по делото на 34-годишната Савченко. Руските власти я обвиняват, че през 2014 г. е действала като коректировчик на огъня в Източна Украйна и е дала координатите за минометен обстрел, при който загинаха двама руски журналисти. Тя бе заловена от сепаратистите и откарана в Русия при неясни обстоятелства.

Савченко не се признава за виновна и твърди, както и властите в Киев, че е била отвлечена в Русия от проруските сепаратисти. "Ако вината й бъде доказана, заплашват я до 25 години лишаване от свобода", напомня "Московский комсомолец".

Зам.-генералният прокурор на Украйна Юрий Столярчук съобщи в сряда, че ведомството ще поиска от руската генерална прокуратура правни данни за висшите руски служители, заподозрени в престъпления срещу Савченко, посочва "Взгляд", като се позовава на Интерфакс.

Според "Новая газета" Столярчук изброил сред тях следователи, които по данни на Киев незаконно са задържали и оставяли под стража украинската военнослужеща, също и служител на висок пост в руското външно министерство, "умишлено съдействал" за това. Адвокатът на Савченко Иля Новиков писал в Туитър, че Киев обвинява в престъпления срещу довереничката му "трима съдии, двама следователи от руския федерален Следствен комитет и първия зам.-министър на външните работи" на Русия, допълва "Новая газета".

Следственият комитет на Русия пък е образувал срещу силовите ведомства на Украйна собствено наказателно дело за използване на забранени оръжия в сепаратистка Източна Украйна, информира електронният в. "Век".

В делото според руски източници фигурират имената на украинския вътрешен министър Арсен Аваков и на бившия губернатор на Днепропетровска област - олигарха Игор Коломойски. Освен това, федералното следствие образува дела след обстрела на градове в Донбас, сред които има дело за геноцид срещу рускоезичното население, добавя руското мрежово издание.

mediapool.bg