Кламер БГ - Новини: Иран е готов да обсъжда постигането на мир в Сирия с всяка страна

Иран е готов да обсъжда постигането на мир в Сирия с всяка страна

Свят

|
Вт, 08 Септ 2015г. 13:12ч.
Иран е готов да обсъжда постигането на мир в Сирия с всяка страна

Иран е готов да обсъжда постигането на мир в Сирия с всяка страна, ако резултатът от преговорите е по-безопасна и стабилна Сирия с демократично бъдеще, заяви президентът Хасан Рохани, цитиран от Асошиейтед прес във вторник.

Той каза това в отговор на журналистически въпрос дали Иран би могъл да сътрудничи със Саудитска Арабия или със САЩ по този въпрос.

"Ще седнем на всяка маса, и със страни от региона, и извън региона", даде да се разбере Рохани на съвместна пресконференция с австрийския президент Хайнц Фишер, който е на посещение в Иран.

Демокрацията обаче не е приоритет в момента в Сирия, където трябва преди всичко да се спре кръвопролитието, отбеляза иранският президент, цитиран от Франс прес.

"Сега ли е моментът да се обсъжда демокрацията в Сирия?", попита Рохани и допълни: "Милиони хора са разселени, стотици хиляди - убити. Интересува ни животът на сирийците и връщането на бежанците". Според него преди да се говори за опозиция и привърженици на режима на президента Башар Асад, "трябва първо да се спрат кръвопролитията, да се установи относителна сигурност в Сирия, за да могат бежанците да се завърнат".

"Чак тогава може да се говори за бъдещето на Сирия, за демокрация и за избори", подчерта Рохани.

Австрийският президент, който е първият западен държавен глава на посещение в Иран от повече от едно десетилетие, изрази надежди за икономически ползи и за двете страни, съобщи Ройтерс.

"Очакваме да увеличим стокообмена (между Австрия и Иран) до 300 милиона евро в краткосрочен план, а след това се надяваме на значително засилване на нашите икономически връзки", каза Фишер на пресконференцията.

mediapool.bg