Кламер БГ - Новини: Раздор сред проруските сепаратисти в Украйна, бивш техен лидер е арестуван

Раздор сред проруските сепаратисти в Украйна, бивш техен лидер е арестуван

Свят

|
Вт, 08 Септ 2015г. 13:22ч.
Раздор сред проруските сепаратисти в Украйна, бивш техен лидер е арестуван

Бившият председател на парламента на самопровъзгласилата се Донецка народна република Андрей Пургин е бил арестуван от проруските сепаратисти, предаде Ройтерс, като се позова на източник от проруските сепаратисти и на съюзник на Пургин.

Пургин и неговата съпруга са били задържани още в петък. В същия ден Пургин беше отстранен от поста на председател на парламента на ДНР.

Пургин и жена му били вкарани в кола и информирани, че са арестувани, заяви Елада Шафнер, член на парламента на ДНР, която е присъствала на сцената на ареста. Източникът от проруските сепаратистки сили посочи, че двойката е била задържана за разпити.

"Ако Пургин е арестуван, това означава, че има причина", посочи източникът.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко отказа да коментира случилото се, а телефонът на Пургин е изключен от петък насам.

Пургин беше влиятелен член на проруското сепаратистко движение. Той беше и представител на сепаратистите в разговорите за мир, в които участваха Франция и Германия.

Начело на парламента на ДНР Пургин беше заменен от досегашния заместник-председател Денис Пушилин.

"Пургин е изключително независим и има своя собствена политическа линия", заяви бившият лидер на ДНР Александър Бородай, който е руски граждани.

Пургин беше негов заместник, но Бородай се върна в Москва миналото лято и Захарченко застана начело на ДНР.

Това развитие става в навечерието на областните избори в Украйна на 25 октомври. Проруските сепаратисти от Донецк и Луганск обаче обявиха, че ще имат свои собствени избори респективно на 18 октомври и на 1 ноември.

mediapool.bg