Кламер БГ - Новини: Испания и Австрия заговориха на глас за "прагматично" примирие с Башар Асад

Испания и Австрия заговориха на глас за "прагматично" примирие с Башар Асад

Свят

|
Вт, 08 Септ 2015г. 16:43ч.
Испания и Австрия заговориха на глас за "прагматично" примирие с Башар Асад

От Техеран – столицата на основния съюзник на сирийския режим – министрите на външните работи на две страни от Европейския съюз – Испания и Австрия – предложиха във вторник да се сключи примирие с Башар Асад и той да бъде привлечен, заедно с Иран и Русия, в борбата срещу "Ислямска държава".

Изявленията на двамата министри са многозначителни. Някои представители на ЕС от месеци казват в частни разговори, че е време за повече разговори с Дамаск за борбата срещу ИД, но малцина западни официални лица са заявявали това публично, отбелязва по този повод агенция Ройтерс.

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Гарсия-Маргальо призова да се преговаря за примирие със сирийския президент Башар Асад и изтъкна, че мирът винаги се сключва с врагове.

Трябва да се договори "частично прекратяване на огъня със сирийския президент, започвайки от Алепо (Северна Сирия), за да се стигне до пълно прекратяване на огъня", каза в интервю за радио Кадена Сер испанският външен министър, цитиран от Франс прес.

"Една от страните (в конфликта) е правителството на Башар Асад, когото лично изобщо не харесвам, но мирът винаги се сключва с врагове. Трябва да се преговаря и да се стигне до прекратяване на огъня, иначе ще изпаднем в отчайваща хуманитарна ситуация", каза Гарсия-Маргальо, който днес завърши тридневно посещение в Иран - главния регионален поддръжник на Башар Асад.

Испанският външен министър защити военния вариант срещу радикалната организация "Ислямска държава" (ИД) и добави, че отчаяно очаква решение по въпроса от международната общност.

"С ИД не е възможно нито да се преговаря, нито да се води диалог. Необходимо е военно решение, но в рамките на международното право", каза той.

Намесата трябва да се легитимира, например с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, каза Гарсия-Маргальо, чиято страна в момента е непостоянен член на Съвета.

"Ако обаче се окаже невъзможно, защото Русия подкрепя правителството на Башар Асад, ще е достатъчно решение на НАТО, на ЕС", каза испанският външен министър.

Франция и Великобритания обмислят въздушни удари срещу ИД в Сирия. Френският президент Франсоа Оланд обяви, че Франция още от днес ще извърши разузнавателни полети над Сирия.

Виена: За борбата с "Ислямска държава" Западът се нуждае от Асад

Западът трябва да включи сирийския президент Башар Асад, както и съюзниците му Иран и Русия, в борбата срещу "Ислямска държава", заяви днес в Техеран австрийският външен министър Себастиан Курц, цитиран от Ройтерс.

Повечето западни страни настояват сирийският президент да напусне властта, за да се възстанови мирът, докато Иран и Русия казват, че той е част от решението. Това разногласие осуетява усилията да се сложи край на продължаващата четири и половина години гражданска война в Сирия, отбелязва Ройтерс.

"Нуждаем се от прагматичен общ подход по този въпрос, с включване на Асад в борбата срещу ИД. Според мен приоритетът е борбата срещу терора. Това няма да е възможно без сили като Русия и Иран", каза Курц в иранската столица.

"Не трябва да забравяме извършените от Асад престъпления, но не трябва да забравяме и прагматичния възглед, че в тази борба всички сме на една и съща страна", каза австрийският външен министър.

mediapool.bg