Кламер БГ - Новини: Изтекли документи от УЕФА уличават Борислав Михайлов

Изтекли документи от УЕФА уличават Борислав Михайлов

България

|
Нед, 10 Окт 2021г. 20:25ч.
Изтекли документи от УЕФА уличават Борислав Михайлов

Борислав Михайлов, Снимка: Архив

Изтекли към Международния журналистически консорциум (OCCRP) документи от УЕФА уличават в нередности президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов.

"Борислав Михайлов е авторитарен, без никакъв капацитет да изслушва, предложил е да се купи прескъп автобус за БФС и се е опитал да вкара съмнителни "задморски фирми" да строят игрища в България по проект за 1 милион швейцарски франка", пише в конфиденциален доклад на представителя на УЕФА Андреас Кун, който е посетил България през април 2005 г. и се е срещнал с тогавашния вицепрезидент на БФС, цитиран от разследващия сайт Bird.bg.

Във въпросното писмо Кун споделя впечатленията си от Михайлов, като го определя като човек с "много авторитарно поведение към мениджмънта и без никакъв капацитет за изслушване".

Кун разкрива и за два проблемни случая с изразходването на средства на УЕФА. Според първия Михайлов е искал 500 000 швейцарски франка от програмата Хеттрик, за да закупи автобус за националния отбор, но цената е била твърде висока и от УЕФА са отхвърлили финансирането на покупката.

Във втория случай от УЕФА са били готови да отпуснат 1 милиона швейцарски франка за изграждането на 40 тренировъчни терена, но Михайлов е искал да използва друга фирма, която да построи 30 терена за 900 000 швейцарски франка. Кун споделя, че е трябвало да бъде доста категоричен в разговорите си с Михайлов, че УЕФА няма да приеме нищо по-малко от изграждането на 40 игрища.

В крайна сметка се е стигнало до разбирателство за работа по два проекта - изграждането на 40 тренировъчни игрища и Национален тренировъчен център. Във връзка с изграждането на тренировъчния център, който впоследствие се превърна в Национална футболна база в Бояна, в събота изтече друг документ - писмо от тогавашния президент на УЕФА Мишел Платини, който прави забележка на Михайлов, че работата по проекта се бави твърде много и поради това БФС може да изгуби финансирането.

В неделя привечер в интервю за bTV Борислав Михайлов отрече обвиненията, разкрити от Bird. Той си постави оценка 5 за работата на БФС за развитието на футбола в България в последните 16 години и оценка 6 за борба с корупцията във футбола ни, защото "в българския футбол няма корупция".

mediapool.bg