Кламер БГ - Новини: Делян Пеевски се връща в политиката

Делян Пеевски се връща в политиката

България

|
Пон, 11 Окт 2021г. 09:39ч.
Делян Пеевски се връща в политиката

Делян Пеевски

Бившият депутат Делян Пеевски, който не беше в листите на ДПС на изборите през април и юли, се завръща в политиката. Той ще бъде водач на една партийна листа - тази във Велико Търново, съобщи в неделя областният председател на движението Гюнай Далоолу. Втори след Пеевски е Йордан Цонев.

ДПС: Пеевски има още какво да даде на България

"Факт е, че Делян Славчев Пеевски е водач на листата от 4-и многомандатен район. За нас като организация това е голяма чест. Той е номиниран от Великотърновския областен съвет на областно заседание", каза Гюнай Далаоолу, цитиран от БГНЕС.

Той отбеляза, че именно оттук, от духовната столица на България, "Делян Пеевски дава ясен знак, че се връща в политиката".

"Още преди няколко дни той каза, че има какво да говори, той има много какво да дава на България и на региона ни. Това е г-н Пеевски", подчерта Далаоолу.

Той припомни, че през миналата година по време на пандемията Пеевски и ДПС са направили много дарения на местните болници, без да парадират за това. "Пеевски е човек с голямо сърце. Неговото име ще бъде не това, което нашите опоненти го изрисуват. Това е нашият Делян. ДПС винаги стои зад него", добави Далаоолу.

Той посочи, че през цялата кампания, която щяла да бъде позитивна и открита, Делян Пеевски ще бъде във Велико Търново.

Гюнай Далаоолу смята, че за обвиненията срещу Пеевски е рано да се говори. "Текат проверки, но нашите институции все още нищо не могат да докажат... ДПС твърдо стои зад Делян Пеевски", каза областният председател, който е четвърти в листата на партията.

Ексдепутатът се завръща на публичната сцена след двугодишно отсъствие

От няколко дни насам се носят слухове, че е възможен подобен ход на Пеевски. В петък председателят на ДПС Мустафа Карадайъ намекна, че Пеевски остава важна фигура за движението и най-вероятно ще се завърне в политиката.

Преди броени дни, на 6 октомври, Пеевски изненадващо се появи публично на разпит в ДАНС заради разкритията на Досиетата "Пандора", че е бил в три офшорни фирми по време на мандата си като депутат в 42-ото Народно събрание.

Преди това за последно Пеевски бе засичан публично през 2019 година, когато още беше народен представител от ДПС. Тогава той няколко пъти се яви в сградата на парламента.

ДПС обявява в неделя номинацията си за президент

Междувременно в неделя ДПС обяви и регистрира в ЦИК кандидатпрезидентската си двойка. Това са председателят на партията Мустафа Карадайъ и бившата депутатка Искра Михайлова.

На 25 септември централният съвет на ДПС реши партията да издигне собствен кандидат за държавен глава. Досега ДПС не е участвало директно в президентския вот. През 2016 година подкрепи Пламен Орешарски на първи тур, а Румен Радев – на втория.

mediapool.bg