Кламер БГ - Новини: "Изправи се! Мутри вън" се регистрира за изборите

"Изправи се! Мутри вън" се регистрира за изборите

България

|
Вт, 09 Фев 2021г. 13:31ч.
"Изправи се! Мутри вън" се регистрира за изборите

Коалиция "Изправи се! Мутри вън" подаде документи за участие в предстоящите на 4 април парламентарни избори. В обединението влизат Мая Манолова, "Отровното трио", както и партиите ДБГ, "Движение 21" на Татяна Дончева и "Волт" на бившият депутат Настимир Ананиев.

Преди ден говорителят на ЦИК Димитър Димитров обяви, че може да има проблем с наименованието на коалицията. Според него "името е много необичайно" и не е сигурен дали то "отговаря на критериите за добри нрави". От думите на Димитров се разбра, че коалицията има и резервен вариант за име.

Според Манолова пък няма абсолютно никакви законови основания за отказ на регистрацията нито в Изборния кодекс, нито в решението на Централната изборателна комисия (ЦИК) за наименованието на партиите и коалициите.

"Ако се откаже регистрация, това ще е политическа поръчка и ЦИК ще се превърне в политическа бухалка за отстраняване от изборите на неудобните за властта. Това показва страха на Борисов от истинската алтернатива, която ще се появи на тези избори", каза тя.

Татяна Дончева добави, че чисто юридически актовете на ЦИК подлежат на обжалване пред Върховния административен съд и уточни, че това ще бъде направено веднага, ако бъде отказана регистрация на обединението.

"Ние сме се съобразили с това какви хора стоят насреща ни и сме взели някакви предохранителни мерки, за да не успеят те все пак да елиминират нашето обединение от участниците в състезанието", каза още тя.

От думите им стана ясно, че обединението още не е готово с водачите на листи.

"Изправи се! Мутри вън" внесе 5507 подписа при нужни поне 2500 за регистрация за участие във вота.

"Нашата мисия от местните избори в София и от летните протести за демонтиране на едноличния корупционен модел на Борисов преминава в следващата фаза – парламентарни избори. Няма да могат да ни спрат да се изправим срещу Борисов и ГЕРБ, този път не само в София, а и в цялата страна", каза Манолова.

По думите ѝ те са алтернатива на модела на Борисов, който взима безконтролно поемане на дълг, на мачкане на бизнеса и обикновените хора; моделът на облагодетелстване на приятелския кръг.

"И тази алтернатива е нашият план за неотложна закрила на обикновените хора в България. Парите вече няма да следват Борисов, парите ще следват хората", каза още Манолова.

mediapool.bg