Кламер БГ - Новини: Радев сезира КС заради странната законодателната работа на парламента

Радев сезира КС заради странната законодателната работа на парламента

България

|
Вт, 09 Фев 2021г. 15:46ч.
Радев сезира КС заради странната законодателната работа на парламента

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за тълкуване на разпоредби от основния закон, свързани със законодателния процес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според Румен Радев е недопустимо, докато един закон не бъде обнародван, негови разпоредби да се изменят, допълват или отменят, освен при наложено вето.

Президентът отбелязва, че сезирането се налага заради противоречивото прилагане на посочените разпоредби от законодателя.

"В противен случай, се създават предпоставки за нарушаване на принципа за правовата държава, тъй като ще има неяснота относно текста на приетия закон и ще бъдат засегнати адресатите на правните норми, които няма да знаят какво поведение се изисква от тях", посочват от президентството.

От там отбелязват, че има случаи, в които Народното събрание приема повторно закон, върнат от президента за ново обсъждане, и изчаква обнародването му, за да го измени.

Наред с това има и практика Народното събрание нито да изчаква обнародването на закона, нито да го променя в рамките на повторното му обсъждане при наложено вето, а да прави изменения

и то с друг закон, чието приемане на второ гласуване е предстоящо.

"Наличието на различни действия, предприети в идентични случаи от едно и също Народно събрание, е категоричен аргумент, че разпоредбите, за които се иска тълкуване от КС, се прилагат по различен начи", посочват от президентството.

Според президента е недопустимо, докато не бъде обнародван законът, неговите разпоредби да се изменят, допълват или отменят освен при наложено вето.

Сегашният парламент наложи като трайна практиката да се променят закони през преходни и заключителни разпоредби други закони.

Освен това президентът наложи вето върху десетки закони, като управляващите рядко се съобразяваха с мотивите му.

mediapool.bg