Кламер БГ - Новини: Издирван от Интерпол британец е задържан в плевенско село

Издирван от Интерпол британец е задържан в плевенско село

България

|
Вт, 10 Ян 2023г. 17:06ч.
Издирван от Интерпол британец е задържан в плевенско село

Издирван от Интерпол британец е задържан в плевенско село

Британец, издирван с червена бюлетина на Интерпол, е бил задържан в плевенското село Любеново, съобщава БНТ във вторник.

Става дума за 28-годишния Дейвид Бодил, който е бил издирван във връзка с разследване за подготовка на терористични действия. В дома му във Великобритания са открити незаконно притежавано оръжие, боеприпаси и материали за изработването на самоделни бомби.

Мъжът е бил задържан от спецполицаи в частен имот до ферма за биоземеделие в селото. В някои медии се появи информация, че британецът се е настанил в биофермата на депутата от "Демократична България" Албена Симеонова.

Пред бТВ тя потвърди, че познава Давид Бодил, но добави, че той живеел в имота на дядо си, който бил на другия край на селото. "След Нова година му помогнах да си плати тока и водата, защото никой не знае английски в селото. С дядо му бяхме много близки. Не изглежда на човек, издирван с червена бюлетина", обясни тя.

Искането за издирване на британеца дошло от Манчестър. В червената бюлетина е било записано, че той е изключително опасен, въоръжен и агресивен.

Бодил е пристигнал в България през ноември 2022 г., като обявил в социалните мрежи, че напуска Великобритания и не смята да се връща.

"Помислих си, че трябва да съобщя на всички мои приятели, че вече съм беглец и никога няма да се върна в Обединеното кралство, поне не жив. Съжалявам, че никога повече няма да ме видите. Полицията възнамерява да ме осъди за престъпление без жертви, което дори не би трябвало да е престъпление на първо място", написал Дейвид Бодил във фейсбук в края на ноември.

Пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева посочи, че мъжът остава в ареста за 72 часа, а държавното обвинение ще иска постоянния му арест от съда в Плевен. След това започва и производството по екстрадиция.

mediapool.bg