Кламер БГ - Новини: КС ще решева задължителна ли е винетката за преглед на колата

КС ще решева задължителна ли е винетката за преглед на колата

България

|
Вт, 10 Ян 2023г. 18:01ч.
КС ще решева задължителна ли е винетката за преглед на колата

КС ще решева задължителна ли е винетката за преглед на колата

Конституционният съд допусна единодушно за разглеждане по същество искането на омбудсмана за установяване на противоконституционност на разпоредбата от Закона за пътищата, според която технически преглед на автомобила не може да бъде направен при липсата на платена винетка. Това съобщиха от съда.

В края на ноември миналата година общественият защитник Диана Ковачева поиска от Конституционният съд (КС) да отмени този текст от Закона за пътищата, което е в сила от 2019 г.

В искането си тя посочи, че такива такси се дължат само за платената пътна мрежа. Извън обхвата ѝ не се иска нито винетка, нито пък тол-такса.

"Напълно е възможно собственик на моторно превозно средство никога да няма необходимост от винетка, но за да спази изискванията на закона за техническия преглед на автомобила си, е принуден да направи разходи за закупуване на винетка, която не му е нужна", казва Ковачева.

Тя посочва още, че в Закона за движение по пътищата е предвидена и глоба от 1000 лв., ако се кара без винетка по платен път. Ковачева пише още, че има и възможност да се избере срокът, в който е валидна електронната винетка. От друга страна обаче техническият преглед е задължителен и не може да бъде отлаган.

Има и поне още две хипотези, в които превозно средство би следвало да може да мине на преглед без винетка, пише в искането.

"Преглед за техническа изправност на превозните средства се извършва и при пускане в движение на превозни средства, спрени от движение поради техническа неизправност и по искане на собственика и при възстановяване на регистрацията на превозното средство, ако не притежава валиден документ за преминат преглед за техническа изправност", казва Ковачева.

mediapool.bg