Кламер БГ - Новини: Проблеми спряха машинното гласуване в 10 секции

Проблеми спряха машинното гласуване в 10 секции

България

|
Нед, 26 Май 2019г. 19:24ч.
Проблеми спряха машинното гласуване в 10 секции

Проблеми с машинното гласуване бяха регистрирани в няколко града в страната в изборния ден, като в 10 секции то беше преустановено. През деня в Централната избирателна комисия са постъпили общо 84 сигнали и жалби. Те са свързани основно с нарушаване на предизборната кампания - 11, с машинното гласуване - 10, с организацията на изборите и упражняване на правото на глас - общо 45. Прокуратурата разследва 14 случая на изборни нарушения.

Към 13 часа избирателната активност е малко над 15% и е доста по-ниска в сравнение с евроизборите през 2014 г, когато е била 19%, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Към 17:30 има избирателна активност по райони, но не и за цялата страна. Във Великотърновска област тя е 25,71%, в Старозагорска област е 26 на сто във Врачански район е 37,65 %, а в габрово 24%.

Избирателната активност в Ловешка област достига 30,52 процента, в пазарджишка област е 23,37 процента, в Пловдив-област - 21,56 %, в Пловдив-град 22,16% в Кърджали е една от най-високите 34,99 на сто.

Активността в Монтана е 31,83%, в Ямболска област е 24.64, в Добрич - 25.55 на сто, в област Русе е 24,93 процента, в област Шумен е 27,24 процента, а в Разград 30,45.

В област Хасково активността е 29,49 %, в Сливенска област е 21.81 процента , в Плевенския район са гласували 23.01 на сто, процентът на гласувалите в Смолянска област достигна 33, във Варненска област е 26,5% , а в Силистренско е 30.39 на сто.

В 10 секции машинното гласуване е спряно

В общо 10 секции е преустановено машинното гласуване по различни причини - логистични и технически. Това е по-малко от 1% от общо 3000-те машини, с които се гласува в цялата страна.

Проблемите са се появили в по една секция във Видин, в Кърджали, в Кюстендил и в Перник, в по две секции - в Сливен, в 24 РИК-София, в РИК 26 на София-област, и още една в Шумен.

От постъпилите до момента сигнали, най-честите проблеми при машинното гласуване са, че самата машина не е могла да стартира - в два от случаите, както и появата на технически проблем при отпечатването на разписките и блокиране на принтера в машината.

В този случай се е наложило разпломбиране. Има и случай на разменени машини в две съседни секции - в 24-та и 25-та РИК в София. По този повод ЦИК е взела решение за преустановяване на гласуването там и преминаване към ръчно преброяване на разписките, за да бъдат отчетени резултатите.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев уточни, че ако в секцията по адрес на избирателя няма машина, той не може да отиде в друга, за да гласува машинно, каквито запитвания са постъпили. "Засега с 3000 машини няма как да бъдат покрити всички секции", коментира той.

Сигнали за агитация, проблеми със списъците и машинния вот

Сред подадените в ЦИК сигнали за нарушения в изборния ден има сигнали за проблеми с машинното гласуване, за агитация, както и такива, свързани с организацията на работа на отделни комисии.

Има постъпили питания и сигнали от избиратели с променени секции и такива, които не се откриват на избирателните списъци.

Най-често задаваните въпроси са свързани с гласуването на друго място в страната. Много избиратели поставят въпроса защо не са допуснати да гласуват на друго място в България, при условие че това е възможно за избирателите извън страната. Говорителят на ЦИК припомни по този повод, че на територията на страната всеки гласоподавател, който не е подал навременно заявление до 11 май т.г. за гласуване по настоящ адрес и не е включен в списъците, има право да гласува само в секциите по постоянен адрес.

Друг проблем са случаите, когато избиратели не фигурират в избирателните списъци, тъй като имат настоящ адрес в държава извън България или в друга, извън територията на ЕС. В този случай, подавайки заявление да гласуват в държава извън територията на ЕС, те нямат избирателни права, тъй като нямат в необходимия по закон срок от три месеца преди изборите постоянен или настоящ адрес на територията на България или друга държава, членка на ЕС, обясни Андреев.

Половината членове на СИК в Благоевград са сменени в последния момент

В област Благоевград около 50 % от членовете на секционни комисии са сменени в деня преди изборите. Това е причината днес в секциите да има недобре подготвени хора.

Над 350 членове на избирателни комисии са сменени късно снощи само в община Петрич. В Разлог тази сутрин не са се явили 6 ма председатели на избирателни комисии, съобщи БНТ. Изборният ден, обаче е започнал нормално, тъй като са били своевременно сменени.

Според Мартин Бусаров, председател на РИК Благоевград, една от причините е съвпадането на изборите с абитуриентските балове и това, че много хора пътуват, за да се видят с със свои роднини, заради което са се отказали в последния момент.

Вотът в числа

Кандидатите за места в европарламента са 318, от тях само 6-има са независими, а останалите са издигнати от 13 партии и 8 коалиции.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция. За пренареждане на листата даден кандидат трябва да е събрал 5% от гласовете за партията и коалицията, която го е издигнала. На тези избори за пръв път в листата партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Избирателят трябва да отбележи вота си с X или V.

Българските граждани в чужбина ще могат да гласуват в 191 секции в 64 държави. Изборният ден извън страната започва в 7 ч. местно време и завършва в 20 ч. местно време.

Над 2500 са регистрираните наблюдатели от неправителствени организации, които ще следят за честността на изборите. Жалби и сигнали за нарушения се подават в РИК, в ЦИК или до МВР и прокуратурата. Телефоните за връзка с институциите са вписани в информационните табла пред секциите.

Днес гласуват 21 от 28-те страни. Сред тях са Германия, Франция и Полша.

Британците и холандците гласуваха на 23 май, ирландците - на 24-ти, а латвийците, малтийците и словаците - на 25-ти. В Чехия гласуваха два дни - на 24 и 25 май.

*Очакваме вашите мнения и коментари за това как протича изборният ден. Подробности следете и на страницата ни във Фейсбук.

mediapool.bg