Кламер БГ - Новини: ВМРО с оферта: Да видим кой от какво разбира и да сме българското семейство в ЕП

ВМРО с оферта: Да видим кой от какво разбира и да сме българското семейство в ЕП

България

|
Нед, 26 Май 2019г. 22:56ч.
ВМРО с оферта: Да видим кой от какво разбира и да сме българското семейство в ЕП

Спечеленият мандат за евродепутат на ВМРО и възможния втори евродепутат дадоха самочувствие на партията на Красимир Каракачанов, която в изборната нощ отправи оферта към останалите избрани представители от България в Европарламента.

"Всички веднага след изборите да се съберем евродепутатите, да си раздадем задачите, които трябва да изпълним.Дда видим кой от какво разбира и да разпределим задачите между 17-ти избрани и да сме носителите на промяната, а не потребителите й. Да не слушаме

политическите семейства, а да имаме собствено – българското", заяви Ангел Джамбазки, който печели втори мандат в Европарламента, на пресконференцията.

Преди това той и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов намекнаха, че партията им ще поиска преформатиране на малката коалиция на "Обединените патриоти" в управлението, след значително по-лошото представяне на другите двама партньора от "Атака" и НФСБ. Те не минаха бариерата, а заради нападките от страна на лидера на "Атака" Волен Сидеров к ъм ВМРО председателят на ВМРО Красимир Каракачанов даде да се разбере, че ще има най-вероятно разговор за присъствието на "Атака" в "Обединените патриоти". Валери Симеонов обаче не смята, че евровотът има отношение към коалицията на "Обединените патриоти"

Каракачанов заяви пред журналистите, че подкрепилите ги 8 процента българи са преценили, че "в бъдещият ЕП трябва да има европейски представители от България, които да не се чудят към кои семейства да се прикрепят и да се усмихват мазно". "Традиционната ляво-дясна коалиция, която управляваше, няма да има мнозинство и това налага търсене на други начини за решаване на проблемите в Европейския съюз", каза Каракачанов и посочи като такива двойния стандарт към малките държави, егоизмът и двуличието към балканските държави като България, Румъния и други.

Каракачанов обясни, че 70 на сто от гласувалите за ВМРО са дали преференциален вот и може да има пренареждане на листата, но "без значение кой ще е втори – нашата кауза е ясна".

Джамбазки коментира, че възприема получената подкрепа за ВМРО като поставена задача, която трябва да изпълни. Като предстоящи задачи той постави защитата на интересите на

българските автомобилни превозвачи, оцеляването на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" и защитата на правата на българите, живеещи извън държавата.

ВМРО ще иска място в комисиите по земеделие, транспорт и външни работи. Приоритет на партията ще е и опазването на околната среда и развитието на регионите. Не може да робуваме на малка група от природозащитници, които пречат на развитието на региони и принуждават хората да бракониерстват, заяви Джамбазки. Той обвини екоорганизации, че да "провели незаконен референдум в Трън срещу златодобива и хората започнаха да напускат селото, да се затварят хотели и циганите останаха да секат гората".

Той коментира, че от ВМРО са предложили на коалиционните си партньори от "Атака" и НФСБ да се явят заедно но изборите, но "те решиха да се премерим". "Резултатът е видим и ние сме изразител на патриотичните интереси", каза Джамбазки. Той обаче обеща ВМРО да представлява в ЕП и интересите на хората, които са гласували за партньорите им в "Обединените патриоти".

"Не можем да си позволим туристи, хора, които да изпускат самолета при гласуване, да са само високо платени чиновници. За нас няма други интереси извън доходите на българите и стандарта. Няма да допуснем квоти за бежанци", декларира Джамбазки.

След като стана ясно, че ВМРО печели внушителните 8 на сто срещу постигнатите от "Атака" и НФСБ около 16 на сто, Каракачанов каза, че не знае какво ще иска от партньорите в "Обединените патриоти".

"Не знам какво ще искам, защото "Атака" по време на тази кампания плюха по ВМРО, по мен по изключително грозен начин, непочтен. Това прави трудно единомислието с тези хора. Не знам как утре ще се гледаме в очите. Симеонов запази джентълменски тон, като нас", коментира лидерът на ВМРО.

Според него хората, които са гласували за ВМРО, са подкрепили Ангел Джамбазки и хората, които партията е предложила, а не са се подали на емоцията ляво – дясно, Русия или Америка. "Джамбазки нямаше нужда да казва какво ще прави, за пет години тъй показа как да се брани българският интерес в европейските институции. Хората гласуваха да се спрат експериментите за българската история и българското семейство и казаха "не" на джендърската идеология, "не" на нелегалната миграция", каза Каракачанов.

Самият Ангел Джамбазки коментира пред Нова ТВ, че "този резултат дава по-голяма сила и самочувствие на ВМРО". "Хората, които ни подкрепиха, избраха да не разпиляват гласовете си. Ние представляваме българския патриотизъм и родолюбие. Не бих казал, че ми е мъчно за някои колеги. Нашите партньори избраха да се явят сами и резултатът е показателен”, заяви той.

Според него българското родолюбие трябва да обединява, а не да разделя. Джамбазки също загатна, че ВМРО ще повдигне въпроса за бъдещето и формата на "Обединените патриоти".

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче коментира пред журналисти, че състоянието на коалицията и вътрешните взаимоотношения се определят единствено от взаимоотношенията в самата коалиция, а не от изборите. "Определя се не от опозицията и не от желанието на други хора, които искат тази коалиция да се разглоби“, заяви той. В отговор на въпрос залог ли са евроизборите за искане на предсрочни избори от страна на БСП, Симеонов каза: "Не, това е стар въпрос. Дъвкан е и съм отговарял много пъти“.

mediapool.bg