Кламер БГ - Новини: 21 държави в ЕС гласуват за евродепутати в неделя

21 държави в ЕС гласуват за евродепутати в неделя

България

|
Пон, 27 Май 2019г. 00:09ч.
21 държави в ЕС гласуват за евродепутати в неделя

21 държави от Европейския съюз, включително България, гласуват в неделя за нови евродепутати. Това е последният ден от изборите за Европейски парламент и се очаква първите резултати да излязат около полунощ българско време.

През последните три дни вече гласуваха в 7 държави - Холандия, Великобритания, Ирландия, Чехия, Малта, Латвия и Словакия. Според екзит половете в Холандия Партията на труда на кандидата за председател на Европейската комисия от ПЕС Франс Тимерманс печели най-много места. В Ирландия добре се представиха зелените и проевропейската партия на премиера Лио Варадкар Фина гейл.

Още през следващата седмица държавните и правителствените лидери на държавите от ЕС ще се съберат в Брюксел, за да обсъдят резултатите от изборите и да предложат на Европейския парламент кандидата за наследник на Жан-Клод Юнкер.

Референдум за правосъдие в Румъния

Румънците избират своите представители в Европейския парламент и паралелно гласуват на референдум за правосъдието, свикан от президента Клаус Йоханис. Право на глас имат близо 19 милиона души.

Румънците избират 33 евродепутати. За място в Европейския парламент се състезават над 450 кандидати, представители на 13 партии и 3 независими кандидати.

Предварителните резултати показват, че Националната либерална партия и управляващата Социалдемократическа партия имат еднаква подкрепа от гласоподавателите – 25.8%, съобщава румънското издание Румъния джърнъл. Зад тях на трето място се нарежда коалицията между партиите Спаси Румъния и Свобода, единство и солидарност – 23.9% от гласовете.

На четвърто място се нарежда Про Румъния с 5.7%, след нея е партията на народното движение с 5.2”, и алианса на либералите и демократите с 4.9%.

Президентът Клаус Йоханис свика също днес консултативен референдум с два въпроса: "Съгласни ли сте със забрана на амнистията и помилването за корупционни престъпления?" и "Съгласни ли сте със забрана на извънредните правителствени постановления в сферата на престъпленията, наказанията и съдебната организация и с разширяване на правото за атакуване на такива постановления директно в Конституционния съд?".

Референдумът ще бъде валиден, ако в него участват най-малко 30% от броя на гласоподавателите, вписани в постоянните избирателни списъци. Резултатът от референдума се признава за валиден, ако най-малко 25% от лицата, вписани в постоянните избирателни списъци, са подкрепили дадена опция.

Нова демокрация води пред Сириза в Гърция, Ципрас обяви предсрочни избори

Опозиционната консервативна партия Нова демокрация с лидер Кириакос Мицотакиса води в Гърция на изборите за Европейски парламент с 33% от гласовете, управляващата СИРИЗА изостава с 24%, разликата се е увеличила 9 процента и продължава да нараства, според второ проучване, получено от РИА Новости.

След обявяване на предварителните резултати лидерите на опозиционните партии направиха изявления с искане за незабавна оставка на правителството на Алексис Ципрас. Малко по-късно той обяви предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат няколко месеца преди предвидените за есента редовни избори.

Движението на промените KINAL (бившата ПАСОК) набира 7%, комунистическата партия на Гърция - 6.5%, Хриси Авги - 6.5%, Движение MEРA25 на бившия министър на финансите Янис Варуфакис - 2.9%, АНЕЛ на бившия министър на отбраната Панос каменос Панос Камменос - 2,7%, Съюзът на центристите на Василис Левентис - 2.5%.

Гръцките избиратели гласуват днес в двойни избори - за 21 европейски депутати, но и за органи на местното самоуправление.

Официално в Гърция гласуването е задължително. На миналите избори за Европейски парламент през 2014 г. управляващата в момента СИРИЗА спечели най-голям брой от гласовете, но проучванията на общественото мнение засега дават преднина на тези избори на опозиционната дясноцентристка Нова демокрация. За настоящите европейски избори в Гърция са се регистрирали 40 партии и коалиции.

В Източна Европа избирателната активност се увеличава в сравнение с предишните евроизбори

Наблюдателите в Словакия предричат избирателна активност от около 20%. Макар и ниска, тя е по-висока от 13-те на сто през 2014 година. Според предварителните данни в страната води проевропейската либерална коалиция, в която влиза Либералната партия на новоизбрания президент Сузана Чапутова. Лявата популистка партия на премиера Петър Пелегрини Смер призна, че се класира на второ място.

Към 9.30 ч. по Гринуич избирателната активност сред 3.8-те милиона хърватски избиратели беше 9.9 на сто. Това е с около 2% повече от активността по същото време през 2014 година.

В Словения избирателната активност леко се повишава - към 11 часа (9 ч. по Гринуич) е регистрирана активност от 8.9 на сто. През 2014 г. тя беше 8.3 на сто.

Над една трета от регистрираните избиратели са гласували в Литва към 15 ч. местно време (12 ч. по Гринуич), предаде ТАСС. Едновременно с изборите за Европейски парламент днес се произвежда и втори кръг на президентските избори. За поста на държавен глава се състезават 44-годишният бивш финансов министър Ингрид Шимоните и 54-годишният икономист Гитанас Науседа. Разликата между двамата при първото гласуване беше по-малко от процент, а експертите посочват, че и сега шансовете им са равни.

mediapool.bg