Кламер БГ - Новини: Изборите в столичната адвокатура бяха касирани

Изборите в столичната адвокатура бяха касирани

България

|
Вт, 10 Март 2020г. 18:38ч.
Изборите в столичната адвокатура бяха касирани

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) касира във вторник изборите за ръководство на Софийската адвокатска колегия (САК). Общо девет членове от ръководството на адвокатурата са подкрепили това решение, а петима са били против. Решението може да се обжалва в срок от 14 дни пред Върховния административен съд.

Председателката на съвета Ралица Негенцова е била против касирането на избора на Стефан Марчев за председател на Софийската адвокатска колегия, съобщава правният сайт lex.bg.

В началото на февруари вотът беше спечелен от адвокат Стефан Марчев, който победи в оспорвано състезание конкурента си Александър Машев. Победителят получи мнозинство от 1250 гласа срещу 924 гласа за втория. Изборите бяха решени чрез балотаж, на който излязоха да гласуват над 35% от регистрираните в София адвокати.

Изборите в столичната адвокатура са много важни, защото през последните години адвокатската общност се открои като силен глас в защита на правовата държава и независимостта на съдебната власт. В София са регистрирани над 6 хиляди адвокати, което е повече от магистратите в страната.

Адвокат Марчев обеща да работи за въвеждане на пълна "публичност и прозрачност" в адвокатската колегия чрез въвеждане на електронна комуникация с колегите си. По време на кампанията той обясни, че вижда адвокатурата като "коректив на съдебната власт".

Неговият избор бе касиран заради няколко оплаквания на неговите конкуренти.

Първото е за неточности в двете преброявания на бюлетините, които обаче са минимални и не биха оказали влияние върху крайния вот. На първото преброяване са установени 1250 гласа за адвокат Стефан Марчев, а при втория вот са 1234. За адв. Александър Машев на първо броене са 924 гласа, а на второ са девет повече.

Има проблем и с допуснатите да гласуват за втори тур близо 200 адвокати, които не са имали право на глас за първия тур. Причината е неплатен членски внос. Те обаче са платили преди балотажа и са били вписани с право на глас.

mediapool.bg