Кламер БГ - Новини: Иван Таков оглави БСП - София

Иван Таков оглави БСП - София

България

|
Ср, 23 Март 2022г. 20:37ч.
Иван Таков оглави БСП - София

Иван Таков оглави БСП - София

Заместник - председателят на БСП София Иван Таков почти единодушно бе избран за председател на Градския съвет на БСП и зае мястото на Калоян Паргов. Рокадата стана след като Таков получи 157 гласа при тайното гласуване, а основният му съперник - Валери Иванчев едва 7 гласа. Самият Паргов бе наказан от централата на партията преди месец, която го санкционира за една година с отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатира за такива. В сряда Паргов съобщи, че подава оставка като като председател на групата на социалистите в СОС.

Той благодари за съвместната работа и заяви, че остава част от групата на БСП в местния парламент.

Калоян Паргов връчи метален ключ с инициали ИТ на Иван Таков и така му предаде символично управлението на софийската организация.

"Пожелавам успех, кураж и здрави нерви на новия председател. Иван Таков има нужните качества и компетенции. Той беше мой заместник, работили сме рамо до рамо дълги години и в партията, и в общината", каза Паргов.

Думите му бяха потвърдени от Таков.

"Приемам този пост изключително отговорно. Познавам добре организацията, познавам и работата. Догодина ни предстоят местни избори, което ще е най-голямото предизвикателство пред нас", каза той.

Как се стигна до рокадата?

Наказанието на Паргов от централата на БСП не влияеше юридически на позицията му в СОС. Мотивът е, че той е легитимно избран за председател през ноември 2019 г., а партийното наказание не касае тази му позиция. Според устава на БСП председателите на парламентарната група в НС и на политическите групи в общинските съвети се избират от членовете на съответната група.

Атаката срещу Паргов тръгна от централата на БСП. Оттам преди месец съобщиха, че активисти от БСП-София настояват за наказание на техния другар Калоян Паргов. В кратко съобщение се добавя, че те са призовали "задкулисието в градската организация да спре".

В телеграфен стил бяха изредени редица скандали, в които се твърди, че са участвали съветници от БСП-София, чийто председател е Паргов. От БСП София обаме контрираха, че не са приемали позиция срещу Калоян Паргов и не са настоявали за наказания.

"Изпратената информация е подвеждаща и невярна!!!", директно отговориха оттам.

Таков: Да се смирим и да възстановим другарските си взаимоотношения

Иван Таков е син на Янчо Таков и внук на някогашния член на Политбюро и министър на вътрешната търговия по времето на социализма Пеко Таков.

"Първата и най-важна е да успокоим страстите, да се смирим и да възстановим другарските си взаимоотношения. На всички нива в Градската партийна организация. Възможности за това виждам в правилното разпределение на отговорностите; във високата активност на работните органи - комисиите и съветите към Градския и Районните съвети на БСП; в осмислянето на задачите пред хоризонталните структури; в нов смисъл на работата на федерациите към градската организация", изтъкна избраният за председател на Софийската организация на БСП и допълни, че целта е да не се делим на работещи и оценяващи, а всеки на отговорна позиция да има своето място и отговорност за постигане на набелязаните цели.

Втората задача, която открои Таков бе представянето на БСП на местните избори

"Предстои ни да изготвим платформата, с която БСП ще се яви на местните избори в София в края на следващата година. Много внимателно трябва да обмислим и да определим формулата за участие в битката за кмет на София и възможните коалиционни партньори", посочи Иван Таков.

Иван Таков е роден на 24 април 1979 година в София. Завършил е 133-то СОУ “А. С. Пушкин”. Висшето си образование получава в университета “Макгил” в Монреал, Канада, със специалност “Финанси“. Притежава следдипломна квалификация от БНБ. Бил е директор в банка и е управлявал чуждестранен инвестиционен фонд.

Член е на БСП от 2003 година. Председател е на Районния съвет на БСП във “Възраждане”. От 2020 г. е и заместник-председател на Градския съвет на БСП - София. Трети мандат е общински съветник и е заместник-председател на групата на „БСП за България“ в СОС.

mediapool.bg