Кламер БГ - Новини: Рашков намекна за теч на информация от сестрата на Арнаудова, която работи в МВР

Рашков намекна за теч на информация от сестрата на Арнаудова, която работи в МВР

България

|
Четв, 24 Март 2022г. 12:00ч.
Рашков намекна за теч на информация от сестрата на Арнаудова, която работи в МВР

Рашков намекна за теч на информация от сестрата на Арнаудова, която работи в МВР

Сестрата на пиара на бившия премиер Борисов Севделина Арнаудова - Елена, работи в Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП). Това каза вътрешният министър Бойко Рашков пред бТВ, намеквайки откъде може да са изтекли информация и документи по делото срещу лидера на ГЕРБ Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и Арнаудова.

Тримата бяха задържани за 24 часа в четвъртък миналата седмица вечерта от МВР, а по-късно прокуратурата ги освободи. Тази седмица в някои медии изтекоха документи от разпита на премиера Кирил Петков по делото.

Сестрата на Арнаудова продължава да работи и към момента в служба "Информация и анализ" на главната дирекция в МВР.

"Изтекла е информация. Сестрата на Арнаудова работи в ГДНП. Това малко ли е?". Така Бойко Рашков отговори на въпрос откъде смята, че в ГЕРБ са имали вътрешна информация за свидетелските показания преди ареста.

"Сестра ми работи в Дирекцията на полицията от 22 години... Има над 15 награди от различни министри за работата си там. Последната й е дадена от МВР по времето, когато се ръководи от Бойко Рашков", каза Севделина Арнаудова пред бТВ. Тя уточни, че никаква информация от сестра й не е изтичала.

"Как не го е срам да твърди такива глупости...Твърденията на Бойко Рашков са абсолютна лъжа", заяви Арнаудова. Тя обяви, че семейството й е подложено на "системен психологически натиск". Допълни, че "очаква всичко" от Рашков.

Посочи, че след атаката срещу нея е последвала такава и срещу семейството й. Освен сестра й, намесват й баща й, който е бил награждаван като полицай на годината, отбеляза Арнаудова.

"Сестра ми категорично не е имала никаква информация за полицейската акция срещу нас", каза тя.

Делото срещу Асен Василев за цената на горивата

Вътрешният министър показа и досъдебното производство, образувано от Специализираната прокуратура срещу финансовият министър Асен Василев. Рашков нарече делото "политически акт".

Специализираната прокуратура твърди, че няма образувано дело срещу Асен Василев. Тезата на държавното обвинение е, че досъдебно производство не се образува срещу конкретно лице. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Той изрази съмнение, че въобще има такова разследване, а ако Бойко Рашков има документи по това досъдебно производство, то очевидно ги е придобил по някакъв незаконен начин.

"Свикнахме вече с това от там (прокуратурата – бел. ред) да се получават неверни данни, да не кажа да се лъже", заяви Бойко Рашков.

Сигналът, по който се разследва Асен Василев, е от търговеца на горива и собственик на "Инса ойл" Георги Самуилов до прокуратурата.

"В документите се съдържа сигнал на Георги Самуилов до главния прокурор, където той подробно разказва за среща, която е имал Асен Василев с бизнеса, включително е провел разговор със Самуилов. Той описва няколко факта, които са се случили на 13 и 14 март тази година. Става въпрос за спекулата с горивата. Твърди, че Василев едва ли не е извършил някакво престъпление по отношение на самия него", обясни Бойко Рашков.

Той посочи, че е отделен въпроса дали има данни за престъпление.

"Толкова много са бързали (да образуват делото – бел.ред.), че са написали, че законен повод е съобщение от органите на МВР до Специализираната прокуратура, което е откровена лъжа. Материали от МВР до Спецпрокуратурата няма. Има сигнал от Георги Самуилов, който има пряк достъп до главния прокурор. След като той незабавно се е задействал, материалите са изпратени", посочи вътрешният министър.

Рашков отбеляза, че са се шегували, че главният прокурор е бил забелзан в "Пирогов" да му слагат шини, защото толкова много бързал да образува делото срещу Асен Василев, че чак си счупил краката.

Вътрешният министър прогнозира, че от това разследване няма да излезе нищо.

"Това е злоупотреба с право от прокуратурата, тъй като вътре няма достатъчно данни за каквото и да било престъпление", смята Рашков.

Той намекна, че Георги Самуилов "няма имунитет за митнически и данъчни проверки".

Очаквайте подробности.

mediapool.bg