Кламер БГ - Новини: Гешев: Останахме единственият страж на законността

Гешев: Останахме единственият страж на законността

България

|
Четв, 24 Март 2022г. 12:05ч.
Гешев: Останахме единственият страж на законността

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е останала единственият страж на законността в България. Това заяви главният прокурор Иван Гешев. Той обясни, че имало множество случай на нарушаване на човешки права, които притеснявали държавното обвинение. Един от тях е арестът на бившия премиер Бойко Борисов, намекна Гешев.

"За съжаление прокуратурата се оказва единствената преграда между българските граждани и беззаконието, което е тъжно. Оказваме се със съда може би последният страж на законността и ние ще си свършим работата, каквато сме длъжни. Но въпросът, който трябва да си зададем, е в каква ситуация се намираме. И дали следващите няма да сте вие, защото сте задали някакви неправилни въпроси. Или съдът. И тук не говоря за частни случаи, а за тенденции", каза Гешев.

Прокуратурата продължава да твърди, че няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинение на Борисов. Нито на пиарката му Севделина Арнаудова или на бившия финансов министър Владислав Горанов, които също бяха арестувани. Задържането им бе заради сигнал за изнудване на бизнесмена Васил Божков. Арестите бяха извършени в условията на неотложност, единственият случай, при който МВР може да действа без да уведоми предварително прокуратурата.

Държавното обвинение смята, че извършеното от МВР е незаконно. Те посочват, че делото е трябвало да се води от следовател, тъй като подозираното престъпление е от времето, когато Борисов е бил премиер, а Горанов – министър. Прокуратурата обяви, че действията по разследването са били опорочени и затова част от тях трябва да бъдат повторени. Затова се очаква отново на разпит да бъде привикан премиерът Кирил Петков, който е свидетел по това разследване.

Че МВР е действало незаконно твърди и адвокатът на Борисов – Менко Менков.

mediapool.bg