Кламер БГ - Новини: Научен ръководител на бивш министър получил две докторски титли с плагиатство

Научен ръководител на бивш министър получил две докторски титли с плагиатство

България

|
Четв, 24 Март 2022г. 13:18ч.
Научен ръководител на бивш министър получил две докторски титли с плагиатство

Венелин Терзиев

Две научни титли е получил с плагиатство професорът и университетски преподавател Венелин Терзиев, установиха проверки на Комисията по академична етика към Министерство на образованието и науката (МОН). Терзиев е публично известен от няколко години поради необичайно голямата си активност в различни сфери на науката. Терзиев е бил и научен ръководител на бившия служебен министър на икономиката в правителството на Стефан Янев - Даниела Везиева, срещу която също тече проверка за плагиатство.

От МОН посочват, че е открито накърняване на авторски права в дисертациите на Терзиев за придобиване на научните степени "доктор" и "доктор на науките" в професионално направление "Икономика". В първия случай арбитрите от Комисията по академична етика установяват висока степен на плагиатство в научен труд на тема "Въздействие на активни политики и програми върху пазара на труда", защитен във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" през 2014 г. От общо 296 страници плагиатстваните са 65 или 22.2% от дисертацията, с която Терзиев става т. нар. "малък доктор" в направление "Икономика". Сред установените нарушения са некоректни цитирания, излагане на данни с неуточнен произход, съвпадение на текстове с публикации на други автори.

При втората проверка е установено плагиатство при придобиването на научна степен "доктор на науките" през 2015 г. С дисертация "Предизвикателства пред социалното програмиране в контекста на насърчаване на социалната активност и регулирането на социалното развитие чрез активни политики" Терзиев става т.нар. "голям доктор" в професионално направление "Икономика" в Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов. Плагиатствани са 231 страници от общо 374, което е 61.8% от научния труд. Отново има неточни и подвеждащи цитирания. В доклада се посочва, че липсват източници на данните в таблиците и фигурите и са използвани публикации, които нямат общо с тезата на дисертацията. Становището на Комисията по академична етика е, че дисертационният труд е с висока степен на плагиатство.

За решенията са уведомени университетите, в които са защитени дисертациите, за да могат да предприемат действия по отнемане на съответната научна степен съгласно Закона за развитието на академичния състав.

Комисията по академична етика е приключила и още една проверка на дисертация на Терзиев. Трудът е защитен в Националния военен университет "Васил Левски" (НВУ) през 2014 г. и е на тема "Модели на повишаване на ефективността на системата за социална адаптация на военнослужещите, освободени от военна служба, в динамична социална среда". Благодарение на него Терзиев е станал "доктор на науките" в направление "Национална сигурност". Проверени са и публикациите му за заемане на академичната длъжност "професор" в същото направление в НВУ. В тези два случая арбитрите на Комисията по академична етика не са установили плагиатство.

Комисията проверява и научен труд на Терзиев в направление "Социални дейности", но работата по него още не е приключила.

mediapool.bg