Кламер БГ - Новини: Медицинските грижи за деца и майки ще са по-добре платени

Медицинските грижи за деца и майки ще са по-добре платени

България

|
Четв, 24 Март 2022г. 16:35ч.
Медицинските грижи за деца и майки ще са по-добре платени

Министър Сербезова заедно със заместника й д-р Грибнев, началника на кабинета й д-р Пандов и директора на Педиатрията д-р Благомир Здравков

Чувствително увеличение на средствата за майчино и детско здравеопазване е заложено в бюджетите на Национата здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на здравеопазването през тази година. Това ще осигури повече безплатни прегледи и изследвания за децата и по-добро заплащане за ангажираните в лечението педиатри и други специалисти. Това е заложено в програмата за майчино и детско здравеопазване на Министерството на здравеопазването, която беше представена в четвъртък от ресорния министър проф. Асена Сербезова и екипа й при посещението им в специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Митев".

Повече средства за майчино и детско здравеопазване

Сербезова съобщи, че за тази година са договорени 79 млн. лева за майчино и детско здравеопазване в първичната помощ, което е с 38% повече от миналата година. Още по-значително е увеличението за тези дейности в специализираната извънболнична помощ, където са предвидени 50 млн. лв или с 60% повече спрямо миналата година. За майчино и детското здравеопазване в болничната медицинска помощ предвидените средства са в размер на 267 млн. лв., което представлява 28% увеличение спрямо миналата година. Началникът на кабинета на министъра, който е и председател на Надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов уточни, че в момента се договаря увеличение на цените на пътеките по АГ, неонатология и педиатрия в рамките на подготвяния анекс към Националния рамков договор, за което има пълен консенсус и разбиране с договорните партньори от Българския лекарски съюз.

Отделно, в бюджета на МЗ, за националната програма за майчино и детско здравеопазване са предвидени 2 млн. лв.

Министър Сербезова информира и за подготвяните промени в наредба на МЗ, които предвиждат финансиране по линия на НЗОК на повече прегледи и изследвания в областта на майчиното и детското здравеопазване. За първи път се залагат диагностични изследвания за деца в училищна възраст, чиято цел е ранното откриване на заболявания.

"Най-накрая детското здравеопазване се извежда като действителен приоритет, а не само на хартия. Това увеличение в клиничните пътеки говори в тази посока, тъй като финансирането на труда на лекарите зависи от заплащането, а то се генерира от клиничните пътеки", коментира директорът на детската болница д-р Благомир Здравков.

Липсват педиатри най-вече в болниците

Сербезова и заместникът й д-р Петър Грибнев представиха данни, че педиатрите у нас не са толкова малко в сравнение с други европейски страни, но са неравномерно разпределени. По данни на Евростат България разполага с 20.3 специалисти по педиатрия на 100 000 население, като за сравнение в Германия те са 17.5 на 100 000, а в Белгия 13.5 на 100 000.

Грибнев посочи, че според анализи на МЗ отделенията по педиатрия в болниците страдат от липса на персонал, а педиатрите предпочитат да работят в доболничната помощ.

Търси се терен и се анализират потребностите за детската болница

По отношение на проекта за изграждане на Национална детска болница Сербезова уточни, че решенията ще се взимат въз основа на данни и реалните потребности. В МЗ няма да се фокусират само върху изграждането на нова детска болница, но и как тя ще комуникира с останалите детски отделения в страната. Ще се работи и за подобряване на извънболничната педиатрична помощ.

Пандов, който оглавява и работна група, движеща проекта за детската болница, съобщи, че в момента се разглеждат "потенциални възможности като недвижими имоти за строителство". Започнал е и анализ на потребностите за новата детска болница съвместно с агенция "Медицински надзор". Сербезова посочи, че част от проблемите около проекта за детската болница са градоустройствени.

Разширение на Педиатрията докато се чака новата болница

Докато той се изпълнява, има проект и за модернизирането и разширяването на съществуващата детска болница "Проф. Иван Митев". Д-р Здравков съобщи, че болницата е внесла в МЗ такъв проект, който предвижда изграждането на нов корпус и допълнително надстрояване на два етажа в основната сграда на болницата. Той в момента също се анализира от страна на МЗ.

Според Здравков разширяването на Педиатрията може да даде решение до построяването на новата болница. Това ще позволи и разкриването на Спешно отделение в болницата, каквото в момента няма.

Има и одобрен проект за реновиране на интензивното отделение на болницата с европейско финансиране.

mediapool.bg