Кламер БГ - Новини: С влизането на Иво Христов в листата на БСП отпада въпросът за президентска партия, смята Иван Кръстев

С влизането на Иво Христов в листата на БСП отпада въпросът за президентска партия, смята Иван Кръстев

България

|
Пон, 15 Апр 2019г. 13:19ч.
С влизането на Иво Христов в листата на БСП отпада въпросът за президентска партия, смята Иван Кръстев

Влизането на началника на кабинета на президента Иво Христов в листата на БСП за евроизборите означава, че президентът няма амбиция за нов политически проект, коментира полититологът Иван Кръстев в понеделник пред бТВ. Христов бе предложен от партийното ръководство на избираемото четвърто място в листата, чийто първоначален състав бе отхвърлен от пленума на БСП и впоследствие пренареден на драматично заседание в неделя.

Решението Иво Христов да бъде в листата най-вероятно е на президента Румен Радев, който по този начин е подкрепил и БСП за изборите. "Видимо като че ли този въпрос (с евентуална президентска партия -бел.ред.) е изчерпан", коментира Иван Кръстев.

В първоначално предложената от лидера Корнелия Нинова листа не фигурираше и председателя на ПЕС Сергей Станишев, който обаче при последвалото гласуване на пленума се озова на пето място, което също се смята за избираемо.

Според Иван Кръстев Нинова е излязла с листа, която е заложила на евроскептицизма и която показва, че БСП се разграничава от ПЕС и иска да излезе от парламентарната група на социалистите в Европарламента.

"Чуха се гласове, че БСП иска да излезе от парламентарната група на социалистите в европарламента. Тази стратегия за редене на листата залагаше, че българското общество е разочаровано от Европейския съюз и че БСП би могла да спечели тези гласове. Г-н Енчев (Велизар-бел.ред), който е известен критик на ЕС, е в листата", отбеляза още политологът.

Той допълни, че евентуално излизане на БСП от семейството на европейските социалисти ще доведе до изолация за цялата страна.

Иван Кръстев напомни, че 80% от икономиката на България е свързана с ЕС и че страната е повече интегрирана в Европа от времето на Варшавския договор. Ние не можем да се държим като остров, това е изключително опасна идея, а БСП да излезе от групата на социалистите в Европарламента създава особена изолация, която ще направи за България, а не просто за социалистите, невъзможно да прокара каквито и да било решения, прогнозира Иван Кръстев.

Във връзка с "Апартаментгейт" и влиянието му върху евроизборите през май, анализаторът направи препратка към подобен скандал във Великобритания през 2009 г.: "Той беше свързан с това, как депутатите са използвали парите, които им се дават за кампания. Част от тях бяха използвали сумите, за да направят ремонт в къщите си, други за нов телевизор. Резултатът – толкова силно недоверие към политическата класа, че това беше един от моментите, в които Великобритания тръгна към Брекзит".

Хората допълнително се подразниха от факта, че замесените в скандала обясняваха, че няма проблем, допълни Иван Кръстев.

”Цялата тази арогантност на политиците доведе до това, че дори някой от тях да е прав в аргументите, които излага – никой не иска да го чуе. Основното на "Апартаментгейт" е, че заради бързата реакция на премиера Борисов, още не е ясно какво хората ще чуят. Апартаментът, колата са видими неща, които всеки човек може да си представи и те много повече дразнят хората, отколкото абстрактната търговия с влияние", допълни политологът

По думите му политиците не си дават сметка, че от тях се очаква друго поведение, когато са на висок пост, и вместо това започват да нормализират неща, които са тях са били напълно неприемливи, когато други са били на тези постове.

Създадена е обществена среда, в която дори когато някой е невинен, не може да се защити от общественото мнение. Така се стигна до ситуация, че когато политик излага аргументи, дори да е прав в някои от тях, вече никой не иска да го чуе, каза Иван Кръстев.

След 10 години управление има умора у хората от ГЕРБ и сега се проявява ефектът на лавината от натрупване на проблеми с обществен отзвук. Големият въпрос е дали ГЕРБ може да овладее тази лавина, анализира Кръстев.

mediapool.bg