Кламер БГ - Новини: Партията на Слави ще търси подкрепа до последно от ДБ и ИБГНИ

Партията на Слави ще търси подкрепа до последно от ДБ и ИБГНИ

България

|
Ср, 04 Авг 2021г. 13:45ч.
Партията на Слави ще търси подкрепа до последно от ДБ и ИБГНИ

снимка БГНЕС

"До последно ще търсим подкрепа от "Демократична България" и от хората на Мая Манолова", каза Филип Станев от "Има такъв народ" пред Нова тв в сряда. Той допълни, че ИТН няма да върне празна папка на президента Румен Радев в петък. На този фон Станев коментира, че предложеният кабинет не е авариен и няма да претърпи още редакции.

"Така или иначе беше необходима известна промяна на предложените министри, защото знаете, че предишният кандидат за премиер (Николай Василев) няма да бъде такъв, а той си беше избрал част от бъдещия екип", каза Станев.

Според него "изчергърването" на "модела ГЕРБ" може да се случи, ако се извършват "конкретни практични дейности в изпълнителната и законодателната власт".

В отговор на въпрос дали "Има такъв народ" ще получи подкрепа за Момчил Иванов, предложен за правосъден министър, и за Петър Илиев - кандидат за вътрешен министър, Станев заяви, че "въпросът трябва да бъде зададен към нашите бъдещи партньори".

Преди да бъде предложен за правосъден министър Момчил Иванов публикува в профила си във Фейсбук обиден коментар, насочен очевидно срещу "Демократична България".

"За първи път някой казва НЕ на соросоидните платени политици - майкопродавници. Срещу ИТН е активирана цялата гнусна паплач, която последните 30 години постоянно точи държавните финанси под една или друга форма. Тоя път няма да ви се получи! Ще удържим цялата тази злост в името на България и националнияТ интерес".

Малко по-късно този коментар е изтрит, но скрийншот на изявлението се разпространява в социалната мрежа. Любопитното е, че в проекта за кабинет на ИТН Момчил Иванов има двама колеги, които са работили за "Отворено общество" - Гроздан Караджов и Антония Валентинова.

"За нас е важно всички ние, които сме част от този действащ български парламент, да престанем да си разменяме реплики през медиите и социалните мрежи. Крайно време е да спрем да се фиксираме върху някакви изтървани в публичното пространство думи", обясни Филип Станев.

На този фон ИТН предпочита да не коментира по същество информациите за плагиатство, свързани с кандидата за вътрешен министър Петър Илиев.

"Който има желание и доказателства, че има подобно плагиатство, нека го каже публично. И понеже това не е така, г-н Илиев ще чака всеки, който твърди нещо невярно за него, с усмивка и удоволствие в българския съд. Ние сме уверени, че г-н Илиев е в своята правота и ще е чудесен министър. Работим с него отдавна. Той ни помогна за провеждането на референдума", каза Филип Станев.

В медиите изтекоха подробни проучвания на дословните прилики между трудовете на доц. Наталия Киселова и д-р Петър Илиев, а ИТН обяснява, че още нищо не е станало публично.

Всички други са някакви бивши

"Ние не участваме в договорки. Всички, с изключение на нас, са някакви бивши", каза лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов пред бТВ. Той обясни, че министрите в кабинета на "Има такъв народ" са избрани по експертиза.

"Нямаме общи цели с ДПС, те са толкова различни, че няма смисъл от преговори с тях. Темата за споразумение е преекспонирана. "Демократична България" един ден излъчва един знак, а на следващия друг", каза Йорданов.

По думите му България не е министър-председателска република и по-голямата тежест е в парламента. "Премиерът ще се отчита пред парламента, престанете да мислите с щампите на Бойко Борисов. Не сме премиерска република", коментира Йорданов.

Той смята, че не всички мостове са изгорени между ИТН и "Демократична България".

"Това ще стане ясно на самото гласуване. Ние имаме съвпадение в дълбоката съдебна реформа, която е тяхната цел на живота. Имаме абсолютно съвпадение при закриване на спецсъдилищата, при закриване на бюрото на главния прокурор. Съвпадение имаме и при социалната и финансовата политика", обясни Йорданов.

mediapool.bg