Кламер БГ - Новини: Гешев има две седмици да се яви в НС с доклад за Бюрото по защита

Гешев има две седмици да се яви в НС с доклад за Бюрото по защита

България

|
Ср, 04 Авг 2021г. 16:28ч.
Гешев има две седмици да се яви в НС с доклад за Бюрото по защита

снимка БГНЕС

Народното събрание даде срок от 2 седмици на главния прокурор Иван Гешев да представи доклад за дейността на Бюрото по защита, което е изцяло под неговия контрол. Депутатите взеха решението със 143 гласа "за", нито един "против" и двама гласували "въздържал се". Предложението бе направено от "Демократична България".

При внасянето на доклада депутатите ще могат да задават въпроси на главния прокурор.

"Г-н Гешев да не се притеснява. Бюрото ще продължи да го обслужва, но вече в друго качество.

Надявам се, че ще дойде момент, в който той ще стане защитен свидетел и ще бъде готов да разкаже как всъщност е бил инсталиран, от кого е получавал нареждания и как ги е изпълнявал, за своята роля в "Осемте джуджета" - едно изключително важно журналистическо разследване, което не получи институционален отговор", каза лидерът на групата на "Демократична България" Христо Иванов от парламентарната трибуна.

Бюрото по защита би трябвало да има за основна мисия опазване на застрашени свидетели по знакови дела. Преди седмица вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че Бюрото разполага с бюджет между 9-10 млн. лева годишно, но в отчета му за последната година пише, че няма нито едно застрашено лице, което да е ползвало охрана, извън самия главен прокурор.

В момента Конституционният съд разглежда дело за законността на Бюрото по защита, което бе образувано по искане на президента. Държавният глава атакува необичайните функции на Бюрото, което има права да арестува граждани.

Агенцията за държавна финансова инспекция също започна проверка на Бюрото по защита.

"В този орган работят 150 души, повечето от които не правят друго освен да охраняват Иван Гешев на 3-сменен режим, обясни Рашков преди няколко седмици.

Сега Христо Иванов допълни, че Бюрото се е превърнало в лична гвардия на главния прокурор и е част от цялата инфраструктура на безконтролност около фигурата на главния прокурор.

"Наистина те го превърнаха в собствено частно НСО. Изключително притеснителен е намаленият брой защитени свидетели, тъй като успешна световна практика е да се преследват корупционни практики главно със защитени свидетели", каза Иванов.

Гласуването на предложението за изслушване и изискване на дебат от Гешев мина без дебати

Атанас Славов (ДБ) нарече тази процедурата по изслушването на Гешев - тест.

"С процедурата, която внасяме, ще тестваме докъде можем да стигнем. Трябва да се превърнем наистина в правова държава, а част от това е да въведем отчетност и контрол над главния прокурор", коментира Славов.

mediapool.bg