Кламер БГ - Новини: И майката на Пеевски е в "Досиетата Пандора"

И майката на Пеевски е в "Досиетата Пандора"

България

|
Ср, 06 Окт 2021г. 17:24ч.
И майката на Пеевски е в "Досиетата Пандора"

Снимка: БГНЕС

И майката на бившия депутат Делян Пеевски – Ирена Кръстева – фигурира в "Досиетата Пандора", съобщи сайтът Bird.bg. Данните сочат, че през 2009 г. тя е поискала от швейцарска банка да регистрира две офшорни фирми на Британските вирджински острови.

Дружествата са регистрирани от швейцарския клон на RBS – Royal Bank of Scotland. За услугата са платени 1700 долара, а годишното обслужване на регистрацията струва 500 долара. Сред документите има копие на паспорта на Кръстева. Като цел за придобиването на двете компании е посочено: "За да държи сметка в RBS Coutts Bank Ltd., Zurich"

Няма данни дали по сметките има наличности. Според Bird.bg целта е да се отворят банкови сметки на името на юридическо лице и реалният собственик да бъде прикрит.

От банката не са дали информация за сметките с аргумента, че не изнасят данни за свои клиенти.

Информацията от "Досиетата Пандора" вече предизвика проверки срещу самия Пеевски от страна на НАП и КПКОНПИ. Ден по-късно бившият депутат бе привикан на разпит в ДАНС. Той признава, че има връзка с офшорни дружества, но твърди, че те не са извършвали дейности, нито сделки.

mediapool.bg