Кламер БГ - Новини: МС дава 68 200 лв. за събаряне на незаконни строежи в "летния сарай" на Доган

МС дава 68 200 лв. за събаряне на незаконни строежи в "летния сарай" на Доган

България

|
Ср, 06 Окт 2021г. 17:41ч.
МС дава 68 200 лв. за събаряне на незаконни строежи в "летния сарай" на Доган

Незаконната постройка на Росенец, която подлежи на събаряне

Правителството отпусна 68 200 лева за премахването на незаконни постройки в парк Росенец, които са част от т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това става ясно от съобщение на Министерския съвет.

Допълнителните средства се отпускат на областната управа в Бургас, тъй като постройките са изградени върху имоти публична държавна собственост.

За тях няма яснота от кого са построени и по тази причина премахването им трябва да бъде направено от държавата.

Ще бъдат премахнати 3-етажна масивна сграда от страната на оранжерията и будката за охрана. За тях има влезли в сила решения за премахване, казаха от областната администрация в Бургас в отговор на запитване на Mediapool.

През лятото на 2020 г. община Бургас установи, че за 3-етажна масивна сграда с правоъгълна форма, със скатен покрив, с приблизителни застроена площ 80 кв. м и за двуетажна сграда с правоъгълна форма, скатен покрив, с приблизителни размери 9/7 м няма издадени строителни книжа и обектите са незаконно построени. Същото се отнася и за преместваем обект с размери 2/2 м.

В момента за двеутажната сграда се води съдебен спор и все още няма влязло в сила разрешение за премахване, уточниха от областната администрация в Бургас.

"Спазваме законно установените процедури. Законът е разписал процедури. Този закон аз също не го приемам за разумен, но той е приет много преди служебното правителство", казва областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова цитирана от пресцентъра на областната администрация. Тя е била на заседанието на правителството, на което беше взето решението за отпускане на средствата.

Двете постройки, за които са предвидени средствата за събаряне, са вече с влезли в сила заповеди на кмета на Бургас, се казва в съобщенвието.

Мария Нейкова е информирала служебното правителство и за други незаконни строежи в местността "Росенец", за които също е поискала средства за премахването им.

Няма информация кога и кой ще премахне незаконните постройки.

Незаконното строителство в лятната резиденция на Ахмед Доган на Росенец, която е законна и няма да се събаря, беше установено през лятото на 2020 г., след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и сподвижници на дясната коалиция решиха да посетят плажа на парк "Росенец", който се оказа недостъпен за обикновени хора и гардовете на НСО, пазещи тогава все още Доган, изблъскаха Иванов в морето.

Първо прокуратурата пусна съобщение, че е открила множество нарушения при строителството в парка "Росенец". От него журналистите останаха с впечатление, че всичко построено в имота на "Хермес Солар", където е разположена лятната резиденция на Доган, е незаконно.

След това от община Бургас, която е направила проверката за незаконно строителство, уточниха, че всъщност лятната резиденция е законно построена, а без документи върху имота на "Хермес Солар" са построени оранжерията от 500 кв. м за зеленчуци и двуетажна масивна сграда от близо 150 кв.м.

Освен тях са незаконни и още две къщи и будката за охраната, но те са построени върху имоти публична държавна собственост, съобщиха още от община Бургас тогава.

mediapool.bg