Кламер БГ - Новини: И личните лекари ще могат да изписват безплатни лекарства за коронавирус

И личните лекари ще могат да изписват безплатни лекарства за коронавирус

България

|
Пет, 22 Окт 2021г. 13:51ч.
И личните лекари ще могат да изписват безплатни лекарства за коронавирус

И личните лекари ще могат да изписват безплатни лекарства за коронавирус

Личните лекари също ще могат да изписват безплатни лекарства за коронавирус. Това решение е взето на заседание на надзорния съвет на НЗОК, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Досега медикаментите се даваха само от медиците в т.нар. ковид зони. От началото на следващата седмица и джипитата ще могат да издават такива рецепти електронно.

Предписването на медикаменти в ковид зоните започна преди малко повече от месец. Сред тях са антибиотици, антикоагуланти, кортикостероиди, които облекчават симптомите. Работата на самите ковид зони обаче бе сериозно критикувана през последните седмици. Пациенти споделяха, че на много места цари хаос и няма нищо безплатно, тъй като те са принудени да си плащат за тестовете и всичко останало заради лоша обезпеченост на звената. Според здравното министерство зоните вече работят добре. В четвъртък министър Стойчо Кацаров заяви, че през последните дни през тях са преминали около 10 хил. души.

Ще се преразпределят още пари за болниците, които лекуват заразени с коронавирус, каза още Златанов. Става дума за около 39 млн. лв. Те ще се дават на лечебните заведения, които са отделили поне 10% от леглата си за ковид болни. В момента 209 болници лекуват заразени с коронавирус, обясни управителят на НЗОК Петко Слачев. Той даде пример, че ако болница има 10 легла, поне 2 трябва да са заети, за може да се получат допълнителните средства.

Според Златанов тези пари ще са от полза на болниците в извънредната ситуация. Той обясни, че напоследък лечебните заведения отчитат повишени разходи за ток и кислород.

Освен това медиците на първа линия вече ще получават по 1200 лв., вместо по 1000 лв. заради по-високата заболеваемост в страната, както е предвидено в обновената методика за плащане на НЗОК.

mediapool.bg