Кламер БГ - Новини: Арестуван през пролетта полицай е назначен за шеф на КАТ-София

Арестуван през пролетта полицай е назначен за шеф на КАТ-София

България

|
Пет, 22 Окт 2021г. 15:02ч.
Арестуван през пролетта полицай е назначен за шеф на КАТ-София

Тенчо Тенев от времето му в КАТ, снимка БГНЕС

Арестуваният през месец май шеф на охранителната полиция в Асеновград Тенчо Тенев, сега е назначен от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за временен началник на "Пътна полиция" в София. Тенев ще се замени досегашният ръководител Мартин Цурински, който е излязъл в дълъг болничен.

Бившият началник на столичната пътна полиция Богдан Милчев съобщи, че вече има десетки сигнали от гневни пътни полицаи за решението на министъра на вътрешните работи.

"Г-н Рашков, вие ще бъдете първият министър на вътрешните работи, който ще вдигне на бунт пътните полицаи. Вашето решение да назначите за шеф на КАТ доказано некомпетентен и опасен човек показва, че за вас професионализмът, честта и достойнството не означават нищо", се казва в позиция на Иститута по пътна безопасност, в който работи Богдан Милчев.

В средата на май Тенчо Тенев бе освободен от ареста, където прекара три дни. Обвинението срещу него беше за престъпление по служба и превишаване на властта си, защото е избирал доставчици на стоки и услуги за управлението в Асеновград сред свои близки и познати, без да е упълномощен за това. Цените са били завишени от доставчиците по негови указания, твърдепе държавното обвинение.

Второто наказателно дело е за незаконно съхранение на боеприпаси в къща в хасковоското село. Крум.

Предвиденото от закона наказание за длъжностното престъпление е от една до осем години затвор, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност. За незаконно държане на боеприпаси се полага лишаване от свобода от две до осем години.

Тенев бе освободен от поста заместник-шеф на КАТ-София по времето на първото правителство на ГЕРБ, но след това бе върнат на директорската си позиция след спечелено дело за незаконно уволнение. Тенчо Тенев отива на работа в "Охранителна полиция" в Асеновград през пролетта на 2020 година по собствено желание.

mediapool.bg