Кламер БГ - Новини: Иван Костов: Политиците управляват Covid-кризата със зловреден популизъм

Иван Костов: Политиците управляват Covid-кризата със зловреден популизъм

България

|
Пет, 22 Окт 2021г. 15:34ч.
Иван Костов: Политиците управляват Covid-кризата със зловреден популизъм

Иван Костов: Политиците управляват Covid-кризата със зловреден популизъм

Нито правителството на Бойко Борисов, нито правителствата на Радев се справят с епидемията. България се намира във фаза на силно ускорено разпространение на епидемията, която ни е нанесла най-тежки демографски поражения и заплашва да направи неспособна болничната система да приеме бъдещи клинични случаи. Обстановката е мрачна и тревожна". Това коментира бившият премиер Иван Костов в петък пред БНР-

"В плен сме на зловреден популизъм, популистки синдром на политическото мислене и действие, което го кара да е подчинено изцяло на страстите, възбудите на хората", заяви Костов.

По думите му лявата социално-либерална политика на предишното редовно и на настоящето служебно правителство не приема да бъдат ограничени личните права и свободи на хората, въпреки че това става с цената на толкова голяма загуба на човешки живот.

Той даде като пример министъра на образованието в служебния кабинет Николай Денков, който преди ден заяви, че няма да допусне задължителна ваксинация в училище, докато е министър. Според Костов Денков е ляв социален либерал и затова не би разрешил задължителна ваксинация, защото това противоречи на неговата ценностна представа.

Оттам произтича и побългаряването на цифровия европейски сертификат с изключенията, които въведоха, че само една доза ще важи като сертификат, коментира Костов.

Той даде пример, че правителствата на Борис Джонсън (Великобритания) и Кириакос Мицотакис (Гърция) наложиха няколкократно крайната мярка - локдаун. "Те дадоха приоритет на сигурността, на живота на хората пред свободата, каквато е наредбата в дясно-консервативните ценности", заяви Костов.

По думите му ситуацията у нас е такава, че управляващите споделят такива леви идеи и няма нужда да се питаме защо не споделят други.

Костов не споделя мнението, че мерките са наложени изненадващо от правителството, защото са ясно разписани в противоепидемичния план. По повод искането за оставка на служебния здравен министър Стойчо Кацаров Костов коментира: "При пожарно разпространение на епидемията да искаш да уволниш главния пожарникар е оправдано само ако искаш да предложиш някакви по-силни действия".

"Питам има ли някой, който иска да се справи по-добре, предлагайки алтернатива? Има ли такъв, който да седне на този горещ стол?", заяви Костов. Той допълни, че президентът Радев трябва да свика КСНС за епидемията, както предложи Демократична България и на него партиите да заявят ясно какви мерки предлагат те. По думите му, обаче, е необяснимо затварянето на училищата.

"Трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходята на училище", коментира той.

"Партиите са обхванати от паника и отказват да приемат, че алтернатива за ограничаване на щетите от епидемията сега е пълно затваряне и драстични ограничения", каза Костов.

"Няма мерки, които да бъдат посрещнати с аплодисменти, в никоя държава, независимо дали са десни или леви. Хората излизат на улицата. Тези, които искат свободата си и са готови по-скоро да умрат за нея, отколкото за живота си, излизат и протестират", заяви Костов.

По думите му независимо какво се говори от заинтересовани страни мащабите на тази вълна още не са достигнали тези на предишната. Костов даде пример, че сега по-малко хора са в болница и интензивни отделения, но мрачният рекорд на починалите е доближен. "Мрачните рекорди досега се държат от последното редовно, а не от служебното правителство. България е на трето място в Европа по починали от коронавирус на 1 млн. души след Босна и Херцеговина и Северна Македония и на четвърто място в света. Но по извънредна смъртност – разликата между отчетената седмична смъртност и обичайната за страната – на 20 октомври сп. "Икономист" ни класира на първо място в света пред Перу", посочи Костов.

Ако мерките се приложат, би трябвало да стигнем върха на вълната и да започнем да слизаме надолу. Ако това не се случи, трябва да ходим да гласуваме в условията на висока епидемична вълна, коментира още Костов.

mediapool.bg