Кламер БГ - Новини: Ива Митева: Ако кабинетът на ИТН не мине, отиваме на избори

Ива Митева: Ако кабинетът на ИТН не мине, отиваме на избори

България

|
Съб, 07 Авг 2021г. 16:09ч.
Ива Митева: Ако кабинетът на ИТН не мине, отиваме на избори

Ива Митева: Ако кабинетът на ИТН не мине, отиваме на избори

Председателят на Народното събрание Ива Митева се надява предложеният кабинет на "Има такъв народ" (ИТН) да бъде гласуван в Народното събрание в сряда. Ако не получи подкрепа, то тогава най-вероятно ще се отиде на нови избори, прогнозира тя.

"Очаквам кабинетът на ИТН да бъде гласуван в пленарна зала на редовното заседание в сряда (11 август). От заявките на парламентарни групи разбирам, че, за да обмислят решението си, искат малко време, което могат да използват до тогава", каза Ива Митева пред БНР.

Тя уточни, че до провеждане на избора в Народното събрание има възможност за смени в състава на предложеното правителство.

"Политиките ни са амбициозни и съвпадат с много от другите партии. Това са политики, които хората очакват. Имената в проектокабинета са нови, да, но нали това искахме - млади и неопетнени хора. Смятам, че като цяло съставът е много добър", каза Митева.

"Зелено движение"няма да подкрепи кабинета на ИТН

Междувременно от "Зеленото движение", което е част от коалицията "Демократична България"обявиха,

че неговите народни представители няма да подкрепят така предложения състав и структура на Министерски съвет от ИТН.

Решението е взето единодушно на заседание на Националния съвет на партията в петък вечер. “Зелените” имат четирима депутати.

Другите две партии - ДСБ и "Да, България" се очаква да вземат решение дали да подкрепят кабинета на Слави Трифонов през почивните дни.

Депутати от БСП също призовават да не се подкрепя проектокабинета на ИТН, а лидерът на партията Корнелия Нинова лансира идеята, че ако получат мандат за съставяне на правителство ще предложат служебния кабинет да остане и редовен.

Това теоретично е възможно, но практически е въпрос на допълнителни ходове, коментира днес служебният премиер Стефан Яневв Плиска. Той направи уговорка, че все още е рано да се обсъжда такъв вариант, защото не е ясно дали ще бъде избрано правителството на ИТН, а след това трябва да се връчи мандат на ГЕРБ, като втора политическа сила.

mediapool.bg