Кламер БГ - Новини: Здравната комисия в НС придвижи за решаване проблема с детските лекарства

Здравната комисия в НС придвижи за решаване проблема с детските лекарства

България

|
Вт, 26 Юли 2022г. 17:07ч.
Здравната комисия в НС придвижи за решаване проблема с детските лекарства

Здравната комисия в НС придвижи за решаване проблема с детските лекарства

Парламентарната здравна комисия гласува на извънредно заседание във вторник поправки в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които целят да поправят нормативния пропуск, който спря off-label лечението на деца с онкологични, редки и други заболявания.

От Националната мрежа за децата настояха до приемането на промените и влизането им в сила децата да продължат да се лекуват за сметка на бюджета.

От организацията изразиха надежда законопроектът да бъде приет в най-спешни срокове предвид краткия хоризонт на работа на настоящия парламент.

Председателят на комисията Антон Тонев каза, че подготвят поправките

да минат на първо и второ гласуване през Народно събрание през тази седмица и през месец август да са влезнали в действие.

С промените за децата се въвежда изключение от правилото в ЗЛПХМ, че off-label употребата на лекарства не се финансира с публични средства. Изключението ще важи за децата, които се лекуват по специален ред по линия на закрития Фонд за лечение на деца, който беше прехвърлен в НЗОК. Тяхното лечение продължава да се финансира от държавата (МЗ), която прави трансфери по бюджета на НЗОК.

По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заявленията за финансиране off-label лекарствени продукти са основно за лечение на деца с онкохематологични, редки и автоимунни заболявания, при които са изчерпани терапевтичните възможности или са наблюдавани тежки нежелани лекарствени реакции или са установени противопоказания за лечение с налични терапевтични алтернативи.

Предложените промени няма да доведат до допълнителни бюджетни разходи, тъй като и досега НЗОК поемаше тези лекарства чрез трансфер от МЗ.

mediapool.bg