Кламер БГ - Новини: Петков се прощава с администрацията в Министерския съвет в петък

Петков се прощава с администрацията в Министерския съвет в петък

България

|
Вт, 26 Юли 2022г. 18:19ч.
Петков се прощава с администрацията в Министерския съвет в петък

Петков се прощава с администрацията в Министерския съвет в петък

Прощален коктейл на премиера в оставка Кирил Петков с администрацията на Министерския съвет ще се проведе в петък, потвърдиха пред Mediapool правителствени източници.

Фактът, че събитието ще се проведе в края на седмицата показва, че са нищожни шансовете за по-дълго задържане на третия мандат. Първоначално БСП смяташе да го задържи поне до 12 август, за да може парламента да избере нов председател на КЕВР след решението на Конституционния съд (КС), че изборът на настоящия шеф на комисията Станислав Тодоров е противоконституционно.

На прощалното събитие Петков щял да благодари на служителите за добрата съвместна работа. "Това не е тържество, а по-скоро среща с екипа, да си кажем довиждане", обясниха за bTV служители в Министерски съвет.

Поканени са всички всички служители от администрацията на Министерски съвет.

Съобщението за прощалния коктейл идва на фона на насроченото за вторник заседание на Националния съвет на БСП, който трябва да вземе решение какво да прави партията с третия мандат.

Социалистите вече обявиха, че обсъждат два варианта за действие, но отказват да кажат какви са те. И двата варианта били с "хоризонт до петък", което означава, че партията ще държи мандата поне до тогава. Ако партията върне мандата в петък или в понеделник, то вероятно президентът Румен Радев ще разпусне парламента на 2 август и ще насрочи предсрочните избори за 2 октомври.

До сегашната ситуация, в която и малките шансове за правителство с третия мандат се стопиха, се стигна, след като в края на миналата седмица изтече запис от срещата на парламентарната група на "Демократична България", а шоуменът и лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов използва станалото за повод да изтегли от партията си от преговорите на БСП.

mediapool.bg