Кламер БГ - Новини: Здравната каса ще плаща за нови изследвания и медицински дейности

Здравната каса ще плаща за нови изследвания и медицински дейности

България

|
Пет, 13 Окт 2023г. 16:37ч.
Здравната каса ще плаща за нови изследвания и медицински дейности

Здравната каса ще плаща за нови изследвания и медицински дейности

Здравната каса започва да плаща за нови изследвания и медицински дейности, които бяха договорени в последния рамков договор с Лекарския съюз от 1 септември. Увеличава се пакетът с изследвания за диагностика и проследяване на автоимунни заболявания.

В пакета на НЗОК вече е включване и изследване нивото на витамин Д, който при децата е показател за уточняване на рахит, а при възрастните – за остеопороза. Нови маркери за сърдечна недостатъчност и за степента на увреда на сърдечния мускул също вече ще се покриват от НЗОК.

Домашните посещения от акушерки и медицински сестри за оказване на здравни грижи за новородени вече ще се правят през първите 6 месеца, а не само в първите 14 дни след раждането, но броят им остава същият - две посещения.

Друга новост в пакета на НЗОК е рехабилитация с робот за деца с детска церебрална парализа, съобщи д-р Страшимир Генев, експерт в НЗОК. Здравната каса ще настоява от догодина цената на тази клинична пътека да се увеличи, за да бъдат стимулирани болниците да закупуват такива апарати, тъй като в момента едва няколко болници разполагат с такива.

Обмисля се и разширяване кръга на диагнозите, за които се полага такава рехабилитация. Сега НЗОК заплаща по 120 дни годишно рехабилитация за деца с церебрална парализа. Други пътеки, за която НЗОК ще настояват за увеличение на цената, са тази за лечение на инсулти.

В болничната помощ Здравната каса ще започне да заплаща за анестезията на деца по време на лъчелечение. Тъй като терапията е дълга и мъчителна за малките пациенти, анестезията е задължителна, а досега тя не се покриваше от НЗОК.

Болниците в отдалечени или труднодостъпни райони ще получават допълнително по около 2 млн. месечно. По предварителни данни по тази линия ще се финансират 78 лечебни заведения с общинска или смесена собственост между държава и община, съобщи директорката на бюджетната дирекция в НЗОК Ганка Аврамова.

Допълнително финансиране за работа в отдалечени и трудно достъпни райони е предвидено още за аптеки и за изпълнители в извънболничната помощ.

mediapool.bg