Кламер БГ - Новини: Петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия, остават в затвора

Петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия, остават в затвора

България

|
Пет, 13 Окт 2023г. 16:54ч.
Петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия, остават в затвора

Консулството към посолството на Русия в Лондон, Великобритания. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петимата български граждани, обвинени от британската прокуратура в шпионаж в полза на Русия, се явиха по видеовръзка за кратко изслушване пред Централния криминален съд в Лондон.

По време на днешното заседание адвокатите им казаха, че събраните от разследването доказателства са толкова много, че им е необходимо повече време, за да се запознаят с тях.

По делото са приложени редица документи за пътувания, сведения за комуникации, включително данни за обектите и хората, за които се твърди, че българите са наблюдавали и събирали информация.

Имало и 18 000 съобщения, съобщи кореспондентът на Нова телевизия в Лондон.

Прокуратурата обвинява Орлин Русев на 45 години, Бисер Джамбазов (41), Катрин Иванова (31), Иван Стоянов (31) и Ваня Габерова (29) в заговор "за събиране на сведения, предназначени да послужат по пряк или косвен начин на врага за цели, застрaшаващи сигурността и интересите на държавата".

Следващото заседание по делото ще бъде на десети ноември, като на някои от българите ще бъде осигурен и преводач. Успоредно с това ще върви процес и само срещу Орлин Русев, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов за притежаване на фалшиви документи за самоличност.

Макар петимата да не са потърсили никакво съдействие от българското посолство в съдебната зала отново присъства консулът Николай Ванчев, който каза, че дипломатическата ни мисия ще следи внимателно развитието на случая.

Според обвиненията на британската прокуратура българите са наблюдавали хора и обекти, посочени от Русия. Целта на подобно наблюдение била да се помогне на Москва да осъществява враждебни действия срещу наблюдаваните цели, включително потенциално отвличане.

Групата била ръководена от 45-годишния Русев и е действала близо две години, преди българите да бъдат арестувани през февруари.

Според обвинението българите участвали в заговор с "лице, известно като Ян Марсалек".

Той не е обвиняем по делото, но е заподозрян, че именно той им е възлагал задачите.

Марсалек е издирван след срива на компанията за безконтактни плащания Wirecard през 2020 година, която е в центъра на схема, чрез която са откраднати близо 2 милиарда долара. Марсалек бяга с частен самолет и каца в Минск.

Смята се, че оттам е отведен от руското външно разузнаване в Москва.

След обявяването на случая от британските власти стана ясно, че Катрин Иванова и Бисер Джамбазов са участвали в организацията на български избори в Лондон в периода 2015 - април 2021 г. Те са били членове на секционни избирателни комисии (СИК) в Лондон на поредица от вотове.

mediapool.bg