Кламер БГ - Новини: Бунт във врачанската болница срещу новия директор

Бунт във врачанската болница срещу новия директор

България

|
Пет, 13 Окт 2023г. 17:01ч.
Бунт във врачанската болница срещу новия директор

Бунт във врачанската болница срещу новия директор

На спонтанен протест в защита на работните си места и против назначаването на новоизбран директор на Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев“ във Враца излязоха в петък работещи в лечебното заведение. Те са недоволни от определения след конкурс нов директор Янко Кочев, който е бил единствения подал документи за поста. Предишната директорка беше сменена след скандала със затварянето на детското отделение в болницата.

По думите на д-р Иван Чолашки всички знаят каква е съдбата на лечебните заведения, управлявани от Кочев. "Известно е на обществеността, знае се съдбата на болниците в Оряхово, Ловеч. Всички те са управлявани по един и същи начин, бил е и в болницата в Разлог, но за кратко“, посочи д-р Чолашки, цитиран от БТА.

Той обяви, че всички отделения са единодушни, че са готови от понеделник да си подадат заявленията за напускане, ако този човек бъде оставен на поста. За целта са написали и отворено писмо до Министерството на здравеопазването, придружено с подписка, в която са се подписали вече около 200 работещи в болницата.

"Ние апелираме към обществеността да ни подкрепи в тези действия. Имаме единодушие в отделенията за напускане“, посочи докторът.

Притеснението на работещите изказа и медицинската сестра Елеонора Колева, според която хората се опасяват, че се подготвя фалит на болницата, за да се отвори място за друга частна болница, каквато в момента се строи в близост.

Събралите се на днешния протест обявиха, че според тях отстранената директорка д-р Ценова се е справяла добре и за шест месеца е успяла да намали натрупаните дългове с близо 1 млн. лв. "Имаме чувството, че рокадите се правят веднага след като лечебното заведение се стабилизира. Виждам умисъл във всичките тези назначения“, каза Колева.

Всичко това се случва на фона на увеличеното натоварване на болницата. Завеждащият акушеро-гинекологичното отделение д-р Славейкова обяви, че има заповед на здравното министерство тук да бъдат приемани най-тежките случаи на родилки от Видин, Козлодуй, Мездра и Бяла Слатина.

mediapool.bg